1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Gruszki w sosie czekoladowym

Gruszki w sosie czekoladowym

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Oto elegancki, a przy tym bardzo łatwy do wykonania deser. Połączeniu aromatycznych owoców z czekoladą sprawdza się znakomicie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wybierz 6 pięknych gruszek z ogonkami i dokładnie je umyj. Pozostawiając je w całości, bez przekrajania, wydrąż od spodu gniazda nasienne. Użyj do tego małej łyżki do drążenia owoców.

  • Krok 2

    Dopiero wtedy obierz je ze skórki, nie odrywając ogonków. Odwrotna kolejność utrudniłaby wydrążanie, gdyż obrana gruszka będzie wyślizgiwała się z rąk.

  • Krok 3

    Zagotuj wodę z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut).

  • Krok 4

    Pamiętaj, żeby nie trzymać gruszek zbyt długo w garnku, ponieważ po wyjęciu będą na tyle gorące, że mogą się jeszcze gotować w środku, pomimo, iż nie będą już znajdować się w syropie. Gotowe gruszki odłóż do wystudzenia, a tuż przed podaniem – delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni upraż płatki migdałów.

  • Krok 5

    Gruszki ułóż na talerzykach, polewając każdą z nich sosem czekoladowym i obsypując uprażonymi płatkami migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej