Gruszki w sosie czekoladowym


Oto elegancki, a przy tym bardzo łatwy do wykonania deser. Połączeniu aromatycznych owoców z czekoladą sprawdza się znakomicie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wybierz 6 pięknych gruszek z ogonkami i dokładnie je umyj. Pozostawiając je w całości, bez przekrajania, wydrąż od spodu gniazda nasienne. Użyj do tego małej łyżki do drążenia owoców.
-
Krok 2
Dopiero wtedy obierz je ze skórki, nie odrywając ogonków. Odwrotna kolejność utrudniłaby wydrążanie, gdyż obrana gruszka będzie wyślizgiwała się z rąk.
-
Krok 3
Zagotuj wodę z cukrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włóż obrane gruszki i gotuj do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut).
-
Krok 4
Pamiętaj, żeby nie trzymać gruszek zbyt długo w garnku, ponieważ po wyjęciu będą na tyle gorące, że mogą się jeszcze gotować w środku, pomimo, iż nie będą już znajdować się w syropie. Gotowe gruszki odłóż do wystudzenia, a tuż przed podaniem – delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni upraż płatki migdałów.
-
Krok 5
Gruszki ułóż na talerzykach, polewając każdą z nich sosem czekoladowym i obsypując uprażonymi płatkami migdałów.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze