Wiśnie w żelu


Wiśnie w żelu są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ich przygotowanie jest naprawdę proste.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną.
-
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij wiśnie z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Owoce w żelu należy przechowywać w lodówce. Jeśli okaże się, że zbyt mocno w niej stężały, wówczas można ustawić je w miseczce nad gorącą parą wodną i przemieszać do przywrócenia konsystencji żelu. Trwa to krótko, a owoce nie zdążą nabrać zbyt wysokiej temperatury i można je od razu podawać.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze