1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Wiśnie w żelu

Wiśnie w żelu

wisnie w zelu w sloikach
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Wiśnie w żelu są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Ich przygotowanie jest naprawdę proste.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wiśnie dokładnie opłucz, wydryluj i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny, cukier i wodę. Rondel postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż wiśnie puszczą sok, ale jeszcze się nie rozpadną.

  • Krok 2

    Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody. Dodaj do wiśni i doprowadź wszystko do zagotowania. W międzyczasie rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj. Zdejmij wiśnie z palnika, gdy tylko się zagotują. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Owoce w żelu należy przechowywać w lodówce. Jeśli okaże się, że zbyt mocno w niej stężały, wówczas można ustawić je w miseczce nad gorącą parą wodną i przemieszać do przywrócenia konsystencji żelu. Trwa to krótko, a owoce nie zdążą nabrać zbyt wysokiej temperatury i można je od razu podawać.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej