1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Amerykańskie placuszki dyniowe

Amerykańskie placuszki dyniowe

dyniowe placuszki z cukrem pudrem
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ostatnio przygotowałam więcej purée z pieczonej dyni. Wystarczyło go także na pożywne i delikatne, lekko słodkie dyniowe placuszki. Znakomite na śniadanie albo na kolację. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Amerykańskie placuszki dyniowe - Przepis:

  • Krok 1

    Do miski wsyp wszystkie składniki na placuszki, z wyjątkiem masła i wymieszaj na gładką masę. 

  • Krok 2

    Pod koniec dodaj roztopione masło i mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Patelnię rozgrzej na nieco wyższej, niż średnia moc palnika. 

  • Krok 3

    Ciasto nakładaj na patelnię w porcjach na placuszki. Przed każdym nałożeniem ciasta dodawaj niewielką ilość oleju dla łatwiejszego smażenia. Placki odwracaj na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy na ich powierzchni pojawią się pękające pęcherzyki powietrza. Podawaj od razu po usmażeniu

*Puree z dyni:
Dynię umyj i podziel na części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok 40 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie puree. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto ją nieco odcedzić.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/amerykanskie-placuszki-dyniowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej