Amerykańskie placuszki dyniowe - Przepis
Gofry, naleśniki, placki

Amerykańskie placuszki dyniowe

Amerykańskie placuszki dyniowe

  • 00:30
  • 20
  • Łatwy
00:30
20
Łatwy

Ostatnio przygotowałam więcej purée z pieczonej dyni. Wystarczyło go także na pożywne i delikatne, lekko słodkie dyniowe placuszki. Znakomite na śniadanie albo na kolację. :)

Składniki

Składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 opakowania Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 220 g purée z pieczonej dyni
  • 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego (w zależności od gęstości jogurtu)
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka

*Puree z dyni:
Dynię umyj i podziel na części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok 40 min. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie puree. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto ją nieco odcedzić.

Składniki
Składniki:
  • 320 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 opakowania Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • 3 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 220 g purée z pieczonej dyni
  • 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego (w zależności od gęstości jogurtu)
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki

Wszystkiego słodkiego
00:40
15
Łatwy
Zielone gofry