Naleśniki z jabłkami i wanilią


Klasyczne naleśniki z jabłkami urozmaiciła mi dziś wanilia. :) To doskonały, jesienny, słodki obiad.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nadzienie jabłkowe:
-
Krok 1
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka.
-
Krok 2
Jabłka umieść w garnku o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny i dodaj cukier i ziarenka wanilii.
-
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i przelej do garnka.
-
Krok 4
Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel (jeśli masa będzie zbyt gęsta, podlej ją troszkę przegotowaną wodą). Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez kolejne 5-7 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozgotują.
Naleśniki:
-
Krok 5
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksuj mikserem.
-
Krok 6
Na rozgrzanej patelni pędzelkiem rozprowadź odrobinę oleju.
-
Krok 7
Chochelką porcjuj ciasto i smaż krótko z każdej strony. W międzyczasie cukier wymieszaj z cynamonem.
-
Krok 8
Każdy z naleśników nadziewaj jabłkami (około 1-2 łyżki) i zwijaj w koperty jak krokiety.
-
Krok 9
Ponownie rozgrzej olej na patelni i smaż z każdej strony na złoty kolor.
-
Krok 10
Po wyjęciu od razu obtaczaj w posypce z cukru i cynamonu. Podawaj na gorąco.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze