1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Naleśniki Crème Brûlée

Naleśniki Crème Brûlée

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Naleśniki Crème Brûlée to moja propozycja na dzisiejszy deser. Crème Brûlée to jeden z najsłynniejszych i najbardziej lubianych francuskich deserów. Prawdziwa arystokracja wśród słodkości. Zapewniam Was, że nie przejdziecie obojętnie obok tego delikatnego, waniliowego kremu, który na pewno zawładnie Waszymi podniebieniami! Dzisiejszy przepis podzieliłam na kroki, które ułatwią Wam przygotowanie zarówno waniliowych naleśników jak i samego kremu. :) Czekam na wiadomości jak Wam smakowało! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Krem waniliowy:

  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z cukrem do białości.

  • Krok 2

    Dodaj mąkę kukurydzianą i pszenną, a następnie dobrze zmiksuj.

  • Krok 3

    Do mleka dodaj ekstrakt waniliowy i zagotuj. Około 100 ml gorącego mleka wlej do utartych żółtek z mąką kukurydzianą i pszenną. Wymieszaj.

  • Krok 4

    Następnie całość wlej do gotującego się mleka. Garnek postaw z powrotem na małym ogniu i cały czas mieszając, gotuj do zgęstnienia.

  • Krok 5

    Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Naleśniki waniliowe:

  • Krok 6

    Mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli przełóż do miski i dokładnie zblenduj. Tak, aby w cieście nie było grudek.

  • Krok 7

    Patelnię lekko natłuść odrobiną oleju i rozgrzej. Wylej chochelką małe porcje ciasta i smaż naleśniki krótko z obu stron. Z podanych proporcji otrzymasz 15 cienkich naleśników.

  • Krok 8

    Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła. Na usmażone naleśniki nakładaj po jednej łyżce budyniu, rozsmaruj i zwiń w rulonik. Naleśniki ułóż w naczyniu o wymiarach 20 cm x 30 cm.

  • Krok 9

    Śmietankę wymieszaj z 30 g cukru brązowego i jajkiem, a następnie zalej nią naleśniki. Pozostałą ilością cukru posyp naleśniki. Naczynie wstaw na około 15-20 minut do nagrzanego piernika do 210°C, z funkcją grill. Naleśniki są gotowe, gdy cukier u góry się skarmelizuje.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej