Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek
Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek - jej przygotowanie oznacza, że świąteczna atmosfera nadciąga wielkimi krokami! Piernik przełożony prażonymi jabłkami i śmietankowym kremem z nutą cynamonu pachnie obłędnie! A smak... po prostu musicie spróbować! 😃 Górę ciasta przykrywa polewa z gorzkiej czekolady ozdobiona złotymi pisakami. "Wisienką na torcie" są suszone gruszki, które przygotowałam kilka dni wcześniej. Delikatnie ozdobione złotym pisakiem, znakomicie komponują się z resztą dekoracji i dodają niepowtarzalnego uroku. 🎄
A tutaj znajdziesz filmik instruktażowy z dekoracji z gruszek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Suszone złote gruszki:
-
Krok 1
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Gruszki potnij na bardzo cienkie plastry (ok. 1 - 1,5 mm). Wodę zagotuj z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Do powstałego syropu włóż plastry gruszek i gotuj na małej mocy palnika, aż staną się przezroczyste (ok. 10 - 15 minut). Następnie wyjmij gruszki z syropu i odsącz na ręczniku papierowym.
-
Krok 2
Gruszkom można nadać również świątecznego koloru - wystarczy do syropu cukrowego dodać barwnik i w kolorowym syropie ugotować gruszki.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 80°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozłóż na papierze plastry gruszek i wstaw do suszenia na ok. 1,5 - 2 godziny. W połowie gruszki można obrócić na drugą stronę, aby lepiej się dosuszyły. Po wysuszeniu gruszki odstaw do przestudzenia, a następnie udekoruj złotym pisakiem żelowym (ja roztarłam go pędzelkiem).
-
Pisak żelowy złoty Dr. Oetker
Złotym pisakiem żelowym Dr. Oetkera wyczarujesz piękne wzory i rysunki na swoich wypiekach. Możesz nim ozdobić, np. pierniczki oraz ciasta z polewą czekoladową.
Przygotowanie ciasta na kostkę piernikową z prażonymi jabłkami:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłóż papierem do pieczenia. W większym garnku rozpuść masło na niewielkiej mocy palnika, dodaj cukier i wymieszaj.
-
Krok 5
Następnie dodaj miód, przyprawę korzenną, kakao, cynamon i powidła (lub dżem).
-
Krok 6
Wymieszaj wszystko i podgrzewaj jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika, dodaj sodę, mleko i jajka, całość szybko wymieszaj rózgą. Na koniec dodawaj mąkę w 2 - 3 partiach i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
-
Krok 7
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy.
-
Krok 8
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź. Wystudzone ciasto piernikowe przekrój w poprzek na dwie części.
Prażone jabłka:
-
Krok 9
Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka.
-
Krok 10
Dodaj wodę, sok z cytryny i cukier. Ustaw na wyższej mocy palnika i praż ok. 10 - 15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.
Warstwa śmietankowa:
-
Krok 11
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetker
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij na krem razem z cukrem pudrem, mascarpone i cynamonem. Żelatynę rozpuść np. w rondelku na bardzo małej mocy palnika (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Następnie do żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj, a następnie przelej do reszty masy śmietankowej i całość szybko i dokładnie wymieszaj.
Przełożenie piernika:
-
Krok 13
Spód ciasta ułóż w tej samej formie, w której był pieczony. Następnie równomiernie wyłóż krem, na niego prażone jabłka i przykryj drugą częścią ciasta piernikowego. Dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Dekoracja:
-
Krok 14
Czekoladę rozpuść z masłem w misce nad parą wodną, dokładnie wymieszaj i polej nią ciasto.
-
Krok 15
Zanim czekolada zastygnie, złotym pisakiem żelowym wyciśnij spore kleksy na polewie i, używając patyczka lub wykałaczki, zrób fantazyjne esy-floresy. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego schłodzenia.
-
Krok 16
Ciasto podawaj pokrojone na kostki razem z dekoracją ze złotych gruszek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/kostka-piernikowa-z-prazonymi-jablkami-i-dekoracja-z-gruszek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze