Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek - Przepis
Pierniki

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek

  • 06:00
  • 20
  • Średni
06:00
20
Średni

Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek - świąteczna atmosfera nadciąga wielkimi krokami! Piernik , przełożony prażonymi jabłkami i śmietankowym kremem z nutą cynamonu, pachnie obłędnie! A smak... Po prostu musicie spróbować! :) Górę ciasta przykrywa polewa z gorzkiej czekolady ozdobiona złotymi pisakami. "Wisienką na torcie" są suszone gruszki, które przygotowałam kilka dni wcześniej. Delikatnie ozdobione złotym pisakiem, znakomicie komponują się z resztą dekoracji i dodają niepowtarzalnego uroku. :) 

Filmik instruktażowy do dekoracji z gruszek znajdziesz tutaj.

Składniki

Suszone złote gruszki:
  • 1-2 szt. gruszek (niezbyt dojrzałe)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 Złoty pisak żelowy Dr Oetkera
Ciasto piernikowe:
  • 120 g masła
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżeczka Cynamonu z Indonezji Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
Śmietankowa warstwa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczki Cynamonu z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Prażone jabłka:
  • 3 duże jabłka (np. szara reneta)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% lub 64%)
  • 60 g masła
  • 1 Złoty pisak żelowy Dr Oetkera
Składniki
Suszone złote gruszki:
  • 1-2 szt. gruszek (niezbyt dojrzałe)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 Złoty pisak żelowy Dr Oetkera
Ciasto piernikowe:
  • 120 g masła
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżeczki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżeczka Cynamonu z Indonezji Dr. Oetkera
  • 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
Śmietankowa warstwa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczki Cynamonu z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Prażone jabłka:
  • 3 duże jabłka (np. szara reneta)
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady gorzkiej (50% lub 64%)
  • 60 g masła
  • 1 Złoty pisak żelowy Dr Oetkera
Pierniki ->

Przepisy z kategorii Pierniki