Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek


Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek - świąteczna atmosfera nadciąga wielkimi krokami! Piernik , przełożony prażonymi jabłkami i śmietankowym kremem z nutą cynamonu, pachnie obłędnie! A smak... Po prostu musicie spróbować! :) Górę ciasta przykrywa polewa z gorzkiej czekolady ozdobiona złotymi pisakami. "Wisienką na torcie" są suszone gruszki, które przygotowałam kilka dni wcześniej. Delikatnie ozdobione złotym pisakiem, znakomicie komponują się z resztą dekoracji i dodają niepowtarzalnego uroku. :)
Filmik instruktażowy do dekoracji z gruszek znajdziesz tutaj.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Suszone, złote gruszki:
-
Krok 1
Najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Gruszki potnij na bardzo cienkie plastry (ok 1-1,5mm). Wodę zagotuj z cukrem, aż cukier się rozpuści. Do powstałego syropu włóż plastry gruszek i gotuj na małej mocy palnika, aż staną się przezroczyste (ok 10-15 min). Następnie wyjmij gruszki z syropu i odsącz na ręczniku papierowym.
-
Krok 2
Gruszkom można nadać również świąteczny kolor, wystarczy do syropu cukrowego dodać barwnik i w kolorowym syropie ugotować gruszki.
-
Krok 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 80°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rozłóż na papierze plastry gruszek i wstaw do suszenia na ok 1,5-2h. W połowie czasu suszenia gruszki można obrócić, aby lepiej się dosuszyły. Po wysuszeniu przestudzić, a następnie udekorować złotym pisakiem żelowym (my roztarłyśmy go pędzelkiem)
Ciasto piernikowe:
-
Krok 4
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Prostokątną formę o wymiarach 24x29 cm. wyłóż papierem do pieczenia. W większym garnku rozpuść masło na niewielkiej mocy palnika, dodaj cukier i wymieszaj.
-
Krok 5
Następnie dodaj miód, przyprawę korzenną, kakao, cynamon i powidła lub dżem.
-
Krok 6
Wymieszaj wszystko i podgrzewają jeszcze ok. 2 minuty cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika, dodaj sodę, mleko i jajka, całość szybko wymieszaj rózgą. Na koniec dodawaj mąkę w 2-3 partiach i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
-
Krok 7
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy.
-
Krok 8
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź. Wystudzone ciasto piernikowe przekrój w poprzek na dwie części.
Prażone jabłka:
-
Krok 9
Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do garnka.
-
Krok 10
Dodaj wodę, sok z cytryny i cukier. Ustaw na wyższej mocy palnika i praż ok 10-15 min., aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.
Śmietankowa warstwa:
-
Krok 11
Listki żelatyny mocz w zimnej wodzie przez ok. 5 min.
-
Krok 12
Schłodzoną śmietankę ubij na krem razem z cukrem pudrem, mascarpone i cynamonem. Żelatynę rozpuść (nie zagotuj), dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj, a następnie przelej do reszty masy i całość szybko i dokładnie wymieszaj.
Przełożenie:
-
Krok 13
Spód ciasta ułóż w tej samej formie, w której był pieczony. Następnie równomiernie wyłóż krem, a na to prażone jabłka i przykryj drugą częścią ciasta piernikowego -> dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.
Dekoracja:
-
Krok 14
Czekoladę rozpuść z masłem w misce nad parą wodną, dokładnie wymieszaj i pokryj polewą ciasto
-
Krok 15
Zanim czekolada zastygnie złotym pisakiem żelowym wyciśnij spore kleksy na polewie i używając patyczka lub wykałaczki zrób fantazyjne esy-floresy. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze