1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

To ciasto ma w sobie coś z rodzinnego rytuału. Kiedy pojawia się na stole, nikt nie pyta co to? Wszyscy tylko sięgają po kolejny kawałek, bo tradycja jest tu nie do zdarcia: Święta bez piernika? Niemożliwe. To trochę tak, jakby pominąć pierwszą gwiazdkę.

Jeśli szukasz przepisu, który nie tylko pięknie pachnie, ale też potrafi stworzyć domową, świąteczną aurę, właśnie go znalazłeś. Piernik przekładany powidłami robi wrażenie w każdej odsłonie: na świątecznym stole, w paczce z wypiekami dla bliskich, a nawet jako słodki ratunek na przedświąteczne zamieszanie.

Wypróbuj koniecznie. Ten piernik ma talent do tworzenia magii. 🎄✨

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na piernik:

  • Krok 1

    Masło z miodem podgrzej w garnuszku, wymieszaj z przyprawą korzenną. Odstaw z palnika i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.

    w garnku na kuchence indukcyjnej masło z miodem i przyprawą korzenną Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

    Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Stopniowo dolewaj przesudzone (nie gorące) masło z miodem, przyprawą i powidłami.

     

    w robocie kuchennym bosch ubijane jajka z cukrem obok masa piernikowa
  • Krok 3

    Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z sodą oczyszczoną. 

    w misce mąka pszenna Polka z sodą oczyszczoną Dr. Oetkera
  • Krok 4

    Suche składniki wmieszaj tylko do połączenia. 

    w robocie kuchennym miksowane ciasto piernikowe, na blacie soda oczyszczona Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.

    upieczony piernik przed przełożeniem powidłami śliwkowymi
  • Krok 6

    Piernik przekrój na dwie warstwy.

    przekrojony piernik w formie wyłożonej papierem

Przełożenie piernika:

  • Krok 7

    Przygotuj poncz, mieszając powidła z wodą.

    w miseczce poncz z powideł do nasączenia z piernika
  • Krok 8

    Dolną warstwę ciasta nasącz ponczem i posmaruj pozostałą porcją powideł śliwkowych. Przykryj górną warstwą.

    piernik posmarowany powidłami śliwkowymi

Przygotowanie kakaowej polewy:

  • Krok 9

    Masło z cukrem i wodą rozpuść w garnuszku, dodaj kakao oraz szczyptę cynamonu, zagotuj.

    w garnuszku przygotowywana polewa kakaowa z cynamonem
  • Krok 10

    Polewę odstaw do przestudzenia, przelej na ciasto, wyrównując powierzchnię.

    na blacie garnuszek z polewą kakaową na piernik
  • Krok 11

    Piernik posyp ulubioną posypką.

  • Krok 12

    Zobacz nasze wideo🎅🏻

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej