Piernik pomidorowy
A gdyby tak zrobić piernik... z pomidorami? Jeśli zastanawiacie się, czy to ma w ogóle sens - koniecznie wypróbujcie mój przepis. Idealne ciasto dla wielbicieli pierników i korzennych smaków.
Dzięki dodatkowi bananów i pulpy z pomidorów piernik pozostaje wyjątkowo miękki i wilgotny. Dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi będzie genialną propozycją na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia🎄 Wierzch piernika pomidorowego warto oblać czekoladową polewą - smak czekolady idealnie komponuje się z nutami cynamonu i kakao. Wykorzystaj świąteczną posypkę cukrową, aby ciasto nie tylko obłędnie smakowało, ale również pięknie wyglądało na świątecznym stole.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Piernik pomidorowy:
-
Krok 1
Do wysokiego pojemnika przełóż pomidory z puszki, cukier, banany, olej oraz miód. Zbleduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C
-
Krok 2
Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cynamon i kakao.
-
Krok 3
Wymieszaj mokre składniki z suchymi tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Wmieszaj pokrojone orzechy włoskie oraz suszone śliwki.
-
Krok 5
Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65-70 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
-
Krok 6
Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go na 2 części.
-
Krok 7
Przełóż piernik powidłami śliwkowymi i ułóż go z powrotem w formie. Przykryj z góry folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Keksówka to jedna z podstawowych form, która ma szerokie zastosowanie w pieczeniu. Wysokiej jakości keksówki od marki Wilton i Dr. Oetker świetnie sprawdzą się do wypieku chleba, ciast czy pasztetów. Wśród nich znajdziesz keksówki karbowane, rozsuwane, a także w pięknym różowym kolorze. Koniecznie wypróbuj!
Polewa:
-
Krok 8
Do garnka przełóż czekoladę, mleko oraz powidła i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta.
-
Krok 9
Udekoruj dekoracją cukrową według uznania.
-
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pierniki/piernik-pomidorowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze