Truskawkowy dżem z białą czekoladą
Pyszny, domowy dżem truskawkowy z dodatkiem białej czekolady. 🍓🍓 Wyjątkowa odmiana klasycznego dżemu truskawkowego. Wypróbuj na śniadanie lub do przekładania ciast. Polecam! ❤️
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍓 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍓 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu truskawkowego z białą czekoladą:
-
Krok 1
Przed przygotowaniem dżemu umyj, wyparz i osusz dokładnie słoiczki. Białą czekoladę zetrzyj na tarce.
-
Krok 2
Truskawki umyj, usuń szypułki. Odmierz kilogram, pokrój je na kawałki i umieść w garnku. Następnie dodaj żelfix, wymieszaj i ustaw na palniku kuchenki.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Po zagotowaniu dodaj cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Mieszaj co jakiś czas, aby uniknąć przypalenia dżemu.
-
Krok 4
Dżem zdejmij z palnika, wsyp białą czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.
-
Krok 5
Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw na pół godziny do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/truskawkowy-dzem-z-biala-czekolada |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze