Przetwory

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

dżem truskawkowy z białą czekoladą

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

Pyszny, domowy dżem ze świeżych truskawek z dodatkiem białej czekolady. Wyjątkowa odmiana klasycznego dżemu truskawkowego. Wypróbuj na śniadanie lub do przekładania ciast. Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 Cukier Żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 100 g białej czekolady
Wskazówki

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

Krok 1

Przed przygotowaniem dżemu wyparz i osusz dokładnie słoiczki. Białą czekoladę zetrzyj na tarce.

Krok 2

Truskawki umyj, usuń szypułki. Odmierz kilogram, pokrój je na kawałki i umieść w garnku. Następnie dodaj cukier żelujący, wymieszaj i ustawiłam na palniku kuchenki.

Krok 3

Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Po zagotowaniu gotouj jeszcze około 3 minuty.

Krok 4

Dżem zdejmij z palnika, wsyp białą czekoladę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści.

Krok 5

Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw na pół godziny do góry dnem.

Składniki
Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 Cukier Żelujący 2:1 Dr. Oetkera
  • 100 g białej czekolady
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory