Przetwory

Dżem brzoskwiniowy

dżem brzoskwiniowy z kawałkami brzoskwiń

Dżem brzoskwiniowy

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
5
Łatwy

Dżem brzoskwiniowyidealny dodatek do naleśników czy omletów. W sezonie przygotowuję kilkanaście słoiczków dżemu na czas jesienno-zimowy. :) Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 1 kg świeżych brzoskwiń, wypestkowanych, obranych ze skórki
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
Wskazówki

Dżem brzoskwiniowy

Krok 1

Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, po czym sparz wrzątkiem i wytarzyj do sucha.

Krok 2

Brzoskwinie umyj, obrierz ze skórki i wypestkuj. Pokrój na 0,5 cm kawałki.

Krok 3

Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym. Ciągle mieszając, zagotuj. Po 3 minutach zdejmij z ognia, ściągnij nadmiar piany.

Krok 4

Gorący dżem od razu przełóżm do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 5 minut odłóż do góry dnem.

Składniki
Składniki:
  • 1 kg świeżych brzoskwiń, wypestkowanych, obranych ze skórki
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory