Dżem brzoskwiniowy
 
                 
                 
    Dżem brzoskwiniowy to idealny dodatek do naleśników czy omletów. W sezonie przygotowuję kilkanaście słoiczków dżemu na czas jesienno-zimowy. :)
Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:
🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego:
- 
    
    
    
    Krok 1Słoiczki do dżemu dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha. 
- 
    
    
    
    Krok 2Brzoskwinie umyj, obierz ze skórki i wypestkuj. Pokrój na 0,5 cm kawałki. 
- 
    
    
    
    Krok 3Owoce przełóż do garnka i wymieszaj dokładnie z Żelfixem. Ciągle mieszając, zagotuj. Po zagotowaniu dodaj cukier i od momentu ponownego zagotowania gotuj jeszcze około 2-3 minuty. 
- 
    
        Żelfix 3:1 Dr. OetkerDzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.  
- 
    
    
    
    Krok 4Gorący dżem od razu przełóż do przygotowanych słoiczków, szczelnie zamknij i na około 15 minut odłóż do góry dnem (to tzw. sucha pasteryzacja). 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-brzoskwiniowy | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                
                                    
Komentarze