1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

puszysty, delikatny sernik wiedeński bez spodu oprószony cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
puszysty, delikatny sernik wiedeński bez spodu oprószony cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

❤️ Oto wspaniały klasyk - sernik wiedeński. Bez spodu, puszysty i rozpływający się w ustach. Jednym z jego sekretów jest użycie naprawdę dobrego twarogu. Ten sernik jest łatwy do wykonania, wystarczy trzymać się przepisu i wszystko się uda. ✔️ Polecam! 

A jeśli chcesz poznać więcej tajników wypieków, zobacz nasze porady "Jak upiec idealny sernik?" :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika wiedeńskiego:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki możesz wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

  • Krok 2

    Masło roztop w rondelku i odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.

  • Krok 4

    Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg, wmieszaj roztopione masło, budynie i ekstrakt.

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, łyżka po łyżce, wmieszaj do masy serowej.

  • Krok 6

    Sernik wiedeński przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C i piecz przez 1,5 godziny.

    Żeby nie narażać sernika na gwałtowne zmiany temperatury, które mogą spowodować opadnięcie ciasta, studź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie na kilka godzin wstaw go do lodówki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-wiedenski

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej