Sernik wiedeński


Oto wspaniały klasyk - sernik wiedeński. Bez spodu, puszysty i rozpływający się w ustach. Jednym z jego sekretów jest użycie naprawdę dobrego twarogu. Ten sernik jest łatwy do wykonania, wystarczy trzymać się przepisu i wszystko się uda. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, możesz również wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Masło roztop w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
-
Krok 3
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę.
-
Krok 4
Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg, wmieszaj roztopione masło, budynie i ekstrakt.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, łyżka po łyżce, wmieszaj do masy serowej.
-
Krok 6
Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C i piecz przez 1,5 godziny. Żeby nie narażać go na gwałtowne zmiany temperatury, które mogą spowodować opadnięcie ciasta, po upieczeniu studź sernik przy lekko uchylonym piekarniku, po czym na kilka godzin wstaw do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze