1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Oto wspaniały klasyk - sernik wiedeński. Bez spodu, puszysty i rozpływający się w ustach. Jednym z jego sekretów jest użycie naprawdę dobrego twarogu. Ten sernik jest łatwy do wykonania, wystarczy trzymać się przepisu i wszystko się uda. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, możesz również wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Masło roztop w rondelku i odstaw do przestygnięcia.

  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę.

  • Krok 4

    Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj twaróg, wmieszaj roztopione masło, budynie i ekstrakt.

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, łyżka po łyżce, wmieszaj do masy serowej.

  • Krok 6

    Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C i piecz przez 1,5 godziny. Żeby nie narażać go na gwałtowne zmiany temperatury, które mogą spowodować opadnięcie ciasta,  po upieczeniu studź sernik przy lekko uchylonym piekarniku, po czym na kilka godzin wstaw do lodówki.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej