1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Klasyczna szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki

Klasyczna szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szarlotka – delikatne kruche ciasto z jabłkami i cynamonem, delikatnie złamane warstwą czerwonych porzeczek. Przepis prosty, klasyczny, ale jakże pyszny!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Nadzienie:

  • Krok 1

    Nadzienie możesz przygotować dzień wcześniej. Jabłka umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż do garnka z szerokim dnem, zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier i cynamon. Ustaw na wysokiej mocy palnika i praż około 20 minut, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać, a woda nieco odparuje.

    Nadzienie jabłkowe z Cynamonem mielonym od Dr. Oetkera

Ciasto:

  • Krok 2

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. 

    Masło, smalec, cukier puder, mąka, żółtko w szklanej misce i Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
  • Krok 3

    Podziel ciasto na dwie części (2/3 na spód i 1/3 na kratkę), owiń folią spożywczą i włóż na około 30-40 minut do schłodzenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. 

    Ciasto kruche podzielone na dwie części
  • Krok 4

    Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

    Schłodzoną większą część ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż na dno (można także po prostu wylepić nim dno). Wstaw na około 10 minut do lodówki, a następnie do piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zrumienienia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Po upieczeniu odstaw do przestudzenia, a temperaturę w piekarniku obniż do 180°C.

    Upieczone ciasto w tortownicy i konfitura w miseczce
  • Krok 6

    Gdy spód ciasta już przestygnie, posmaruj go konfiturą z czerwonej porzeczki.

    Spód do ciasta posmarowany konfiturą z czerwonej porzeczki
  • Krok 7

    Następnie równomiernie rozłóż na nim uprażone jabłka.

    Ciasto posmarowane konfiturą z uprażonymi jabłkami w osobnym garnuszku
  • Krok 8

    Drugą część ciasta rozwałkuj i potnij na paski o szerokości 1 cm. 

    Rozwałkowane ciasto, pokrojone na paski
  • Krok 9

    Ułóż na wierzchu w kratkę.

    Kratka ułożona z pasków na jabłkach
  • Krok 10

    Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wyjmij i wystudź ciasto. Podawaj oprószone cukrem pudrem (możesz podać też z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi).

    Upieczona szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki, oprószona cukrem pudrem

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej