1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek posypana cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Szarlotka z połówkami jabłek posypana cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szarlotka z połówkami jabłek z dodatkiem cynamonu, bo przecież jabłka i cynamon to duet idealny.😃 To klasyczne połączenie smaku i aromatu tym razem polecam w mniej pracochłonnym, ale bardzo efektownym, wydaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis! I daj znać, jak Ci wyszedł i jak smakowała szarlotka. ❤️

🍏 Zobacz także nasze porady na temat tego, która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wyrób. Zagniecione ciasto podziel na dwie części.

  • Krok 2

    Na papierze do pieczenia rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta zagnieć z druga porcją.

  • Krok 3

    Ciasto na papierze umieść w formie i posyp równomiernie bułką tartą.

  • Krok 4

    W międzyczasie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

  • Krok 5

    Połówki jabłek układaj równo na cieście, pozostawiając odstępy między nimi. Jabłka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

  • Krok 6

    Drugą część ciasta rozwałkuj na troszkę większy prostokąt, tak aby przykrył wszystkie jabłka.

  • Krok 7

    Brzeg ciasta wyrównaj, ścinając go równo nożem. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki i wykończ nimi brzegi ciasta.

  • Krok 8

    Piecz w temperaturze 170°C przez 55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-polowkami-jablek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej