1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Szarlotka z połówkami jabłek z dodatkiem cynamonu, bo przecież jabłka i cynamon to duet idealny. To klasyczne połączenie smaku i aromatu tym razem polecam w mniej pracochłonnym, ale bardzo efektownym wydaniu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie wyrób. Zagniecione ciasto podziel na dwie części.

  • Krok 2

    Na papierze do pieczenia rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na prostokąt o wymiarach formy 25 cm x 35 cm. Ścięty nadmiar ciasta zagnieć z druga porcją.

  • Krok 3

    Ciasto na papierze umieść w formie i posyp równomiernie bułka tartą.

  • Krok 4

    W międzyczasie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

  • Krok 5

    Połówki jabłek układaj równo na cieście, pozostawiając odstępy między nimi. Jabłka posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

  • Krok 6

    Drugą część ciasta rozwałkuj na troszkę większy prostokąt, tak by przykrył wszystkie jabłka.

  • Krok 7

    Brzeg ciasta wyrównaj, ścinając je równo nożem. Z pozostałego ciasta utocz wałeczki i wykończ nimi brzegi ciasta.

  • Krok 8

    Piecz w temperaturze 170°C przez 55 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej