1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z dużą ilością jabłek

Szarlotka z dużą ilością jabłek

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Zapraszam na klasyczną szarlotkę z dużą ilością jabłek i z bitą śmietaną. Jest soczysta, zestawiona z ciepłą nutą cynamonu i delikatną bitą śmietaną. Polecam do kawy!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy i zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem, aby połączyły się z masłem.

  • Krok 2

    Potem dodaj żółtka i śmietanę.

  • Krok 3

    Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 4

    Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj na wymiar i kształt blachy. Wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, nakłuj go widelcem i wstaw do piekarnika. Ciasto piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

Nadzienie jabłkowe:

  • Krok 1

    Jabłka umyj, usuń skórkę, pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, wymieszaj z cukrem i cynamonem.

  • Krok 2

    Upieczony spód ciasta posyp startymi biszkoptami.

  • Krok 3

    Potem nałóż warstwę jabłek i dociśnij ją łyżką (jeżeli jabłka puściły wcześniej sok, trzeba je odsączyć).

  • Krok 4

    Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą, mniejszą część ciasta. Wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia a następnie posyp cukrem pudrem.

Bita śmietana:

  • Krok 1

    Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

  • Krok 2

    Każdy kawałek szarlotki udekoruj porcją bitej śmietany.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej