1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Szarlotka z dużą ilością jabłek

Szarlotka z dużą ilością jabłek

szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście i z bitą śmietaną, posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście i z bitą śmietaną, posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

🍎 Zapraszam na klasyczną szarlotkę, tym razem naprawdę z dużą ilością jabłek i z bitą śmietaną. Jest soczysta, zestawiona z ciepłą nutą cynamonu i delikatną bitą śmietaną. Polecam do kawy! ☕

A być może przy okazji zainteresują Cię nasze poradniki:

🍏 Jak zrobić idealne ciasto kruche?

🍏 Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na szarlotkę z dużą ilością jabłek:

  • Krok 1

    Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy i zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekaj nożem, aby połączyły się z masłem.

  • Krok 2

    Potem dodaj żółtka i śmietanę.

  • Krok 3

    Szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części wielkości 1/3 i 2/3, każdą z nich owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 4

    Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj na wymiar i kształt blachy. Wyłóż dno, nakłuj ciasto na szarlotkę widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

Nadzienie jabłkowe:

  • Krok 5

    Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, wymieszaj z cukrem i cynamonem.

  • Krok 6

    Upieczony spód ciasta posyp startymi biszkoptami.

  • Krok 7

    Potem nałóż warstwę jabłek i dociśnij ją łyżką (jeżeli jabłka puściły wcześniej sok, trzeba je odsączyć).

  • Krok 8

    Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą, mniejszą część ciasta. Wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a następnie posyp cukrem pudrem.

Bita śmietana:

  • Krok 9

    Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

  • Śmietan-fix Dr. Oetker

    Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!

  • Krok 10

    Każdy kawałek szarlotki udekoruj porcją bitej śmietany.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/szarlotka-z-duza-iloscia-jablek

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej