Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie
                
                
    Czekoladowy torcik z rodzynkami w rumie 🎂 to aromatyczny ciemny biszkopt z kremem czekoladowym. Wyraźnie czuć w nim rum, który wspaniale podkreśla smak czekolady. Alkohol, rodzynki i czekolada pasują do siebie idealnie. Taki piękny tort możesz upiec i przygotować nie tylko z okazji urodzin. Każda chwila jest wyjątkowa i warta nowych doznań smakowych. Zapraszam Cię po przepis.❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
 - Poziom trudności
 - Średni
 
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
| 
                     | 
                            
                     | 
                            
                     | 
                    
Rodzynki w alkoholu:
- 
    
    
    
    
Krok 1
Rodzynki podgrzewaj z rumem przez około 2 minuty. Odstaw na czas przygotowywania biszkoptu.
 
Biszkopt kakaowy:
- 
    
    
    
    
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 180˚C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 3
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. W czasie ubijania stopniowo dodawaj cukier, aż do powstania sztywnej i lśniącej piany. Następnie delikatnie miksując, dodawaj żółtka (jedno po drugim).
 - 
    
    
    
    
Krok 4
Przesiej przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.
 - 
    
    
    
    
Krok 5
Delikatnie miksując, dodawaj suche składniki do masy jajecznej (aż do uzyskania jednolitej konsystencji).
 - 
    
    
    
    
Krok 6
Masę przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika. Po około 10 minutach blachę z ciastem obróć do góry nogami i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia.
 - 
    
        
Może się przydać
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
                - 
    
    
    
    
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwie równe części.
 
Krem czekoladowy:
- 
    
    
    
    
Krok 8
Śmietankę i serek mascarpone umieść w misie miksera. Miksuj na wysokich obrotach aż do połączenia się składników.
 - 
    
    
    
    
Krok 9
Stopniowo dodawaj krem czekoladowy. Miksuj do połączenia się składników.
 - 
    
    
    
    
Krok 10
Na koniec delikatnie wmieszaj odsączone z rumu rodzynki.
 
Masa śmietanowa:
- 
    
    
    
    
Krok 11
Śmietankę i szczyptę soli umieść w misie miksera, krótko ubij.
 - 
    
    
    
    
Krok 12
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj do śmietanki i miksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj jedną łyżkę kakao i zmiksuj krótko na jednolitą masę.
 - 
    
        
Śmietan-fix Dr. Oetker
Śmietan-fix Dr. Oetkera pomaga naturalnej bitej śmietanie oraz kremom na dłużej zachować stabilność, nie zmieniając przy tym ich konsystencji. Dzięki temu Twoje dekoracje będą piękne na dłużej!
                - 
    
    
    
    
Krok 13
Masę śmietanową przełóż do woreczka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką.
 
Przełożenie czekoladowego torcika z rodzynkami w rumie:
- 
    
    
    
    
Krok 14
Kawę i rum wymieszaj w misce. Używając silikonowego pędzelka nasącz nim blaty kakaowego biszkoptu.
 - 
    
    
    
    
Krok 15
Wyłóż krem czekoladowy na pierwszy blat ciasta i przykryj go drugim blatem.
 - 
    
    
    
    
Krok 16
Wierzch torcika udekoruj kakaową masą śmietanową i oprósz drugą łyżką kakao.
 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/przepis-na-czekoladowy-torcik-z-rodzynkami-w-rumie | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                                
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                        
                    
                                                                                                
                
                                    
Komentarze