Czy wiesz, że w Polsce ok. 13-25% społeczeństwa na co dzień przestrzega zasad diety bezglutenowej[1]? Oznacza to, że nie w każdym domu podczas Wielkanocy na stole gości tradycyjny żurek z kiełbasą, faszerowane jajka, pasztet czy pieczone słodkości z kajmakiem, makiem albo bakaliami. Nie jest to jednak żadna przeszkoda nawet dla największych łasuchów! Sprawdź smakowite przepisy na ciasta bezglutenowe na Wielkanoc – pozostali goście nie odczują różnicy.
[1] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C29203%2Ceksperci-diety-bezglutenowej-przestrzega-wiecej-osob-niz-choruje-na-celiakie
Wielkanoc bez glutenu – wszystko da się zrobić!
Obawiasz się, że wielkanocne potrawy nie będą udane, jeśli zrezygnujesz ze składników, które mają w sobie gluten? Nic bardziej mylnego! Niemal w każdym przypadku można sięgnąć po zamiennik. W większych sklepach spożywczych z pewnością znajdziesz bezglutenowe pieczywo, bułkę tartą, mąkę (np. kukurydzianą, kokosową, jaglaną, migdałową), proszek do pieczenia, sodę czy żelatynę, a także żurek lub inne produkty potrzebne do przygotowania mięs, pasztetów czy słodkich wypieków. Bezglutenowa Wielkanoc to fakt, który wcale nie wiążę się ze spędzeniem większej ilości czasu w kuchni.
Wskazówka:
Szykując składniki na, chociażby ciasteczka wielkanocne bezglutenowe, warto zwracać uwagę na etykietę. Zawartość glutenu musi być mniejsza niż 20 ppm.
Dla każdej osoby, która zmaga się z celiakię, alergią bądź nadwrażliwością na gluten święta Wielkanocne mogą być tak samo smaczne. Tyczy się to zarówno potraw wytrawnych, jak i wszystkich słodkości. Przeważnie z tradycyjnego przepisu można zrobić ciasto bezglutenowe na Wielkanoc, stosując wyłącznie zamienniki. Wyjątkiem jest jednak ciasto drożdżowe – w tym przypadku przyda się odpowiednia receptura.
Słodkie mazurki – bezglutenowe ciasta wielkanocne
Mazurek to jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych – bez niego święta się nie odbędą! Wersji jest naprawdę wiele:
· na kruchym spodzie,
· z kajmakiem,
· bez pieczenia,
· dekorowany orzechami,
· przekładany pomarańczą,
· i wiele, wiele innych.
Tradycyjnego mazurka można jednak trochę zmodyfikować i przygotować je jako ciasto bezglutenowe na Wielkanoc. Wybrałyśmy 3 różne odsłony tego przesłodkiego wypieku.
-
Ciasta Wielkanocne - bezglutenowy mazurek z orzechami pekan
Nie tylko świetnie wygląda, ale jak smakuje! To pyszne ciacho przygotujesz w ok. godzinę i to bez pieczenia! Z pewnością przydadzą Ci się orzechy pekan – są nie tylko elementem dekoracji, ale również źródłem niepowtarzalnego smaku. Podczas jedzenia tego ciasta na Wielkanoc przyjemnie chrupią, a słodka, białkowa masa rozpływa się w ustach. Tego trzeba spróbować!
Sprawdź, jak przygotować obłędny, bezglutenowy mazurek z orzechami pekan
-
Ciasto bezglutenowe na Wielkanoc - mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami
Pierwsze skrzypce grają naturalnie słodkie daktyle oraz delikatny, aromatyczny kokos. Całość przełamuje kwaśny dżem z czarnej porzeczki. Waniliowy krem jaglany pobudza kubki smakowe, a pokruszone na wierzchu orzechy można ułożyć w fantazyjne wzory. To bezglutenowe ciasto na Wielkanoc wygląda świetnie, ale także dobrze smakuje. Wszystko przygotujesz bez włączania piekarnika, więc w kuchni nie spędzisz zbyt wiele czasu.
Poznaj szybką recepturę mazurka z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami
-
Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu – Wielkanoc bez glutenu
Do przygotowania bezglutenowego spodu przede wszystkim przydadzą Ci się orzechy – sama możesz wybrać te, które lubisz najbardziej. W połączeniu z masłem stworzą solidną podstawę dla rozpływającego się w ustach nadzienia karmelowego. Całość polej domową polewą czekoladową, która podkreśli smak tego wyjątkowego wypieku wielkanocnego bez glutenu.
Tutaj znajdziesz nasz przepis na mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu
Wielkanoc bez glutenu – klasyczny sernik
Szukasz przepisów na ciasta wielkanocne bez glutenu, które zasmakują wszystkim? Sernik to dobry pomysł na słodki deser – niemal każdy lubi jego delikatną strukturę oraz niepowtarzalny smak. W wersji bez pieczenia przygotowywanie zajmie mniej czasu, a goście będą mogli spałaszować coś smakowitego na podwieczorek.
Do przygotowania sernika bezglutenowego potrzebujesz:
· jajka,
· masło,
· mąkę ziemniaczaną,
· twaróg sernikowy.
Pamiętaj, aby świeżo upieczone ciasto bezglutenowe na Wielkanoc zostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby mógł wystygnąć.
-
Przepis na sernik bezglutenowy
Kliknij tutaj po recepturę na sernik bezglutenowy
Ciasta Wielkanocne – bezglutenowe babki
Jeśli planujesz bezglutenową Wielkanoc, wśród słodkich wypieków nie może zabraknąć babki, która okraszona polewą czy też sypkim cukrem pudrem zawsze prezentuje się dostojnie. Możesz ją zrobić w wersji bardziej wyrazistej np. z dodatkiem cytryny albo postawić na słodką klasykę i wybrać mieszankę ulubionych bakalii, które wzbogacą smak ciasta bezglutenowego na Wielkanoc.
-
Cytrynowa babka bezglutenowa, czyli przepis na Wielkanoc bez glutenu
Przygotowanie babki w wersji bez glutenu nie jest bardziej skomplikowane ani czasochłonne. Ciacho ma wilgotną i lekką konsystencję, więc idealnie pasuje jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Konieczna jest okrągła forma z kominkiem – bez niej babka nie będzie przypominać siebie.
Zobacz, jak upiec cytrynową babkę bezglutenową
-
Bezglutenowe ciasta wielkanocne – babka z bakaliami
To przepis nie tylko dla osób, które wyeliminowały gluten ze swojej diety, ale również tych unikających laktozy. Mieszanka masła i migdałów jest delikatna w smaku, a lukier z pomarańczą umili wspólne, rodzinne chwile przy stole swoim słodko-cytrusowym aromatem. W masie nie może zabraknąć słodkich rodzynek oraz żurawiny – ciekawe, czy gościom uda się je rozróżnić!
Przejdź do przepisu na świąteczną bezglutenową babkę z bakaliami
Bezglutenowe ciasta na Wielkanoc – świąteczny makowiec
Chociaż makowa strucla często gości na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, nie ma żadnych przeszkód, aby w trakcie Wielkanocy również osłodziła atmosferę. Ciasta na Wielkanoc – bezglutenowe oraz te klasyczne – często szybciej znikają ze stołów niż faszerowane jajka, pasztety czy też pieczone mięsa. Słodkie wypieki to prawdziwy raj również dla młodszych członków rodziny. Czym zaskoczy makowiec w wersji bez glutenu? Z pewnością idealną kruchością ciasta oraz domową masą makową z dodatkiem wanilii. Całość zajmie Ci mniej niż 2 godziny, a kto wie, może ciasto zniknie z blachy jeszcze szybciej?
-
Przepis na makowiec bezglutenowy
Tutaj czeka na Ciebie przepis na makowiec bezglutenowy
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/bezglutenowa-wielkanoc-pomysly |
Komentarze