1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Domowe trufle - jak je przygotować?

Domowe trufle - jak je przygotować?

Trufle czekoladowe z orzechami
Trufle czekoladowe z orzechami
Zaktualizowano:

Trufle domowej roboty, najczęściej czekoladowe, obtoczone pistacjami, czekoladą, kakao czy wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na słodki prezent. W branży cukierniczej terminem „trufle” nazywany jest  krem czekoladowy tzw. ganache. Są łatwe w przygotowaniu, zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Poznaj sprawdzone przepisy na domowe trufle. Wśród nich coś dla siebie znajdą również weganie czy osoby unikające glutenu lub laktozy. Nie zabrakło równiez kilku przydatnych porad! 

Na koniec przygotowaliśmy dla Ciebie wideo-relację z przygotowywania trufli z Krzysztofem Ilnickim w naszym Studio Wszystkiego Słodkiego w Gdańsku.


Przepisy na domowe trufle

  1. Trufle z alkoholem
  2. Domowe trufle daktylowe
  3. Trufle z cieciorki
  4. Czekoladowe trufle z chili
  5. Czekoladowe trufle z orzechami
  6. Czekoladowe trufle z marcepanem
  7. Czekoladowe trufle z awokado i pistacjami (wegańskie)
  8. Kokosowe kulki (trufle) mocy
  9. Trufle z białą czekoladą

1. Trufle z alkoholem

Przygotowane na bazie kakao, gorzkiej czekolady i likieru cointreau. Pokryte liofilizowanymi malinami. Idealne domowe trufle na prezent.


2. Domowe trufle daktylowe

Trufle z kakao, migdałami i żurawiną z dodatkiem oleju kokosowego. Ich smakiem mogą cieszyć się również weganie!


3. Trufle z cieciorki

Domowe trufle przygotowane z ugotowanej ciecierzycy, miodu, kakao i suszonych śliwek. Kuleczki są pyszne, sycące i skrywają w sobie sporo białka!


4. Czekoladowe, domowe trufle z chili

Daktyle, orzechy, płatki owsiane, spora ilość kakao i chili! Trufle możesz obtoczyć pistacjami, wiórkami kokosowymi czy liofilizowanymi owocami. Zaskoczą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

  • Przepis na czekoladowe trufle z chili

    Przepis na domowe, czekoladowe trufle z chili.

    Trufle z chili, pistacjami, wiórkami kokosowymi

5. Czekoladowe trufle z orzechami

Mocno czekoladowe i aksamitne trufle, które powstały z połączenia czekolady mlecznej, gorzkiej, serka mascarpone i orzechów laskowych. Po prostu pycha!


6. Czekoladowe trufle z marcepanem

Trufle z dużą ilością gorzkiej czekolady, z marcepanem i miodem. Rozpływają się w ustach!


7. Trufle czekoladowe z awokado

Wystarczy, że roztopisz czekoladę, zmiksujesz wszystkie składniki i pyszne trufle gotowe! Awokado nadaje truflom aksamitnej konsystencji. Koniecznie wypróbuj!


8. Kulki mocy kokosowe

Było bardzo czekoladowo, teraz będzie bardzo kokosowo! Alternatywna wersja trufli z mlekiem kokosowym i kaszą jaglaną. Trufle, które sprawdzą się po południowym treningu, ale też jako słodki prezent dla tych, którzy unikają białego cukru w swojej diecie.


Rzemieślnicze trufle – o czym należy pamiętać przy ich przygotowywaniu?

  • Jeżeli w przepisie na trufle pojawia się miód, warto wybrać ten sztuczny. Dlaczego? Miód naturalny po czasie zaczyna się krystalizować, w miodzie sztucznym ten proces nie zachodzi co wpływa na późniejszą konsystencję trufli. Jeżeli chcesz obdarować kogoś truflami to lepiej wybrać sztuczny, jeżeli planujesz je zjeść w kilka dni po przygotowaniu możesz użyć naturalnego.
  • Przygotowywanie ganache na trufle w zbyt dużym garnku grozi zwarzeniem się ganache lub jego rozwarstwieniem. W za dużym rondelku płyny zbyt szybko odparują i zmienią się proporcje między surowcami w przepisie. 

Wideo-relacja z przygotowywania rzemieślniczych trufli

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/domowe-trufle-jak-je-przygotowac-przepisy

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej