Pączki klasyczne z bitą śmietaną
Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną to połączenie, którego musicie spróbować. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych pączków z marmoladą czy dżemem.
Chcesz dowiedzieć się o rodzaju tłuszczu do smażenia, jasnej obrączce na pączkach czy o różnych sposobach nadziewania paczków? Przeczytaj naszą poradę - jak zrobić idealne pączki?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta i smażenie pączków:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko razem wymieszaj, dodaj jajka. Podgrzane mleko połącz z roztopionym masłem i spirytusem, przelej do suchych składników.
-
Krok 2
Zagnieć do momentu, aż ciasto stanie się gładkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące). Można użyć robota z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
-
Krok 3
Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.
-
Krok 4
Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, które smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.
-
Krok 5
Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, przekrój je na pół i przygotuj bitą śmietanę.
Bita śmietana:
-
Krok 6
W misce ubij krótko śmietankę, w osobnej małej misce wymieszaj cukier puder ze śmietan-fixem, przesyp do śmietanki i dalej miksuj do otrzymania kremowej konsystencji
-
Krok 7
Krem przełóż do worka cukierniczego i przyłóż nim pączki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
-
Worki cukiernicze
Idealne do dekorowania tortów za pomocą kremów, bitej śmietany czy bezy. Dobrze się również sprawdzą do nadziewania pączków!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/paczki-klasyczne-z-bita-smietana |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze