Ciasteczka

Pączki klasyczne z bitą śmietaną

Pączki klasyczne z bitą śmietaną

  • 02:30
  • 20
  • Średni
02:30
20
Średni

Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną to połączenie, którego musicie spróbować. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych pączków z marmoladą czy dżemem. 

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
Bita śmietana:
  • 500 ml chłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej lub smalec do smażenia
Bita śmietana:
  • 500 ml chłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka