1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pączki klasyczne z bitą śmietaną

Pączki klasyczne z bitą śmietaną

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Klasyczne pączki w wersji z bitą śmietaną to połączenie, którego musicie spróbować. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych pączków z marmoladą czy dżemem. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko razem wymieszaj. Podgrzane mleko połącz z roztopionym masłem i spirytusem, przelej do suchych składników.

  • Krok 2

    Zagnieć do momentu, aż ciasto stanie się gładkie (na końcu przygotowane ciasto powinno być nieco klejące). Można użyć robota z końcówką przeznaczoną do ciasta drożdżowego. Miskę z gotowym ciastem przykryj lnianą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

  • Krok 3

    Po tym czasie wyjmij je na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 8 cm powycinaj z ciasta kółka i ponownie pozostaw pod przykryciem na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 175°C. Wrzucaj partiami krążki ciasta do tłuszczu, które smaż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Uważaj, aby tłuszcz nie rozgrzał się za bardzo, bo wtedy pączki na zewnątrz będą mocno spieczone, a w środku surowe.

  • Krok 5

    Gotowe pączki wykładaj na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygną, przekrój je na pół i przygotuj bitą śmietanę.

Bita śmietana:

  • Krok 6

    W misce ubij krótko śmietankę, w osobnej małej misce wymieszaj cukier puder ze śmietan-fixem, przesyp do śmietanki i dalej miksuj do otrzymania kremowej konsystencji

  • Krok 7

    Krem przełóż do worka cukierniczego i przyłóż nim pączki. Przed podaniem oprószy cukrem pudrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasteczka/paczki-klasyczne-z-bita-smietana

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej