Ciasta drożdżowe

Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Jagodzianki z cytrynowym lukrem

  • 03:00
  • 11
  • Łatwy
03:00
11
Łatwy

Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki, zawsze przygotowuję je gdy przychodzi sezon na jagody. Są delikatne, puszyste, po prostu pyszne a smak jagód niezastąpiony. Dodatkowo ich smak podkreśla cytrynowy lukier. Spróbuj koniecznie jagodzianek z mojego przepisu. Polecam serdecznie !

Składniki

Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
  • 40 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Cukier wanilinowy 8g Dr. Oetkera
  • ½ szklanki cukru pudru (60 g)
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • 300 g jagód (umytych i osuszonych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera (albo 2 małe po 8 g)
Do posmarowania przed pieczeniem:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Składniki
Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
  • 40 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 Cukier wanilinowy 8g Dr. Oetkera
  • ½ szklanki cukru pudru (60 g)
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
Nadzienie:
  • 300 g jagód (umytych i osuszonych)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 16 g Dr. Oetkera (albo 2 małe po 8 g)
Do posmarowania przed pieczeniem:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
Zobacz ten przepis na ws.pl
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe

Wszystkiego słodkiego
03:00
14
Średni
Cynamonowy odrywaniec