1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Jagodzianki z cytrynowym lukrem

domowe jagodzianki z lukrem cytrynowym w wiklinowym koszyczku - wszystkiego słodkiego
domowe jagodzianki z lukrem cytrynowym w wiklinowym koszyczku - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki! Zawsze przygotowuję je, gdy przychodzi sezon na jagody. Są delikatne, puszyste, po prostu pyszne. :) Smak jagód otulony drożdżowym ciastem i podkreślony przez cytrynowy lukier - mniam! 💜 Spróbuj koniecznie jagodzianek z mojego przepisu.💜

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz naszą poradę Jak upiec idealne ciasto drożdżowe.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na jagodzianki:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól i wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Mleko lekko podgrzej, masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 3

    Do mąki dodaj jajka i ciepłe mleko i zacznij wyrabiać ciasto.

  • Krok 4

    Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się zbyt mocno do rąk.

  • Krok 5

    Ciasto na jagodzianki przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na około godzinę).

Formowanie jagodzianek:

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, po czym podziel je na 11 równych części.

  • Krok 7

    Jagody wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i bułką tartą.

  • Krok 8

    Kawałek ciasta ułóż na dłoni i lekko je rozciągnij, a na środek nasyp kopiastą łyżkę jagód. Zlep ciasto, starając się nadać mu podłużny kształt. Tak przygotuj wszystkie jagodzianki.

  • Krok 9

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i układaj jagodzianki zlepieniem do dołu. Zachowaj spore odstępy tak, aby nie posklejały się w czasie pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wyrośnięte bułeczki jajkiem rozmąconym z wodą.

  • Krok 10

    Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut.

  • Może się przydać

    Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. 👀

Lukier cytrynowy:

  • Krok 11

    Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe jagodzianki polej przygotowanym lukrem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-drozdzowe/jagodzianki-z-cytrynowym-lukrem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej