1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Jagodzianki z cytrynowym lukrem

domowe jagodzianki
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki, zawsze przygotowuję je gdy przychodzi sezon na jagody. Są delikatne, puszyste, po prostu pyszne a smak jagód niezastąpiony. Dodatkowo ich smak podkreśla cytrynowy lukier. Spróbuj koniecznie jagodzianek z mojego przepisu. Polecam serdecznie !


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, wsyp cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól i wymieszaj.

  • Krok 2

    Mleko lekko podgrzej, masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

  • Krok 3

    Do mąki dodaj jajka i ciepłe mlek i zacznij wyrabiać ciasto.

  • Krok 4

    Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj aż będzie elastyczne i przestanie lepić się zbyt mocno do rąk.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do miski i przykryj czystą ściereczką, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

Formowanie jagodzianek:

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, po czym podziel je na 11 równych części.

  • Krok 7

    Jagody wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i bułką tartą.

  • Krok 8

    Kawałek ciasta ułóż na dłoni i lekko go rozciągnij, a na środek nasyp kopiastą łyżkę jagód. Zlep ciasto starając się nadać mu podłużny kształt. Tak przygotuj wszystkie jagodzianki.

  • Krok 9

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i zacznij układać jagodzianki zlepieniem do dołu. Zachowaj spore odstępy, tak aby nie posklejały się w czasie pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj wyrośnięte bułeczki jajkiem rozmąconym z wodą.

  • Krok 10

    Jagodzianki wstaw do piekarnika nagrzanego do piekłam 180 °C i piecz przez ok 20 minut.

Lukier cytrynowy:

  • Krok 11

    Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. ZJeszcze ciepłe jagodzianki polej przygotowanym lukrem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej