Miodownik



Jeśli znudziły Ci się świąteczne serniki, makowce i pierniki, sięgnij po przepis na miodownik! 🍯 Chociaż ciasto jest dość czasochłonne, jego smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.
Miodowe blaty nasączone orzechowym alkoholem idealnie komponują się ze słodkim kajmakiem i budyniowym kremem. Wisienką na torcie są orzechy włoskie smażone na maśle z miodem, tworząc słodką, przyjemnie chrupiącą warstwę.
Rozkoszuj się smakiem miodownika przy świątecznym stole i spraw, że te Święta będą wyjątkowo słodkie!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto miodowe:
-
Krok 1
Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj zimne masło i utrzyj na kruszonkę.
-
Krok 2
Następnie dodaj jajka, miód oraz mleko i zagnieć ciasto.
-
Krok 3
Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części. Każdą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm . Piecz przez około 8-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. W ten sposób upiecz 3 placki. Pozostaw je do wystudzenia. Jeden blat pozostaw w formie.
Nasączenie:
-
Krok 5
Każdy blat nasącz wódką orzechową.
Krem budyniowy:
-
Krok 6
Odlej około 200 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budynie. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.
-
Krok 7
Do ugotowanego budyniu dodaj miękkie masło i wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 8
Jeszcze gorący budyń z masłem, przelej na wystudzony blat ciasta, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Delikatnie dociśnij i odstaw.
Krem budyniowy z kajmakiem:
-
Krok 9
W 150 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy razem z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.
-
Krok 10
Do ugotowanego budyniu dodaj miękkie masło oraz kajmak i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 11
Przełóż masę na ciasto i delikatnie wyrównaj.
-
Krok 12
Przykryj ostatnim blatem ciasta.
Warstwa orzechowa:
-
Krok 13
Orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.
-
Krok 14
Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/miodownik |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze