1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Miodownik

Miodownik

Kawałek ciasta miodownik na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek ciasta miodownik na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli znudziły Ci się świąteczne serniki, makowce i pierniki, sięgnij po przepis na miodownik! 🍯 Chociaż ciasto jest dość czasochłonne, jego smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.

Miodowe blaty nasączone orzechowym alkoholem idealnie komponują się ze słodkim kajmakiem i budyniowym kremem. Wisienką na torcie są orzechy włoskie smażone na maśle z miodem, tworząc słodką, przyjemnie chrupiącą warstwę. 

Rozkoszuj się smakiem miodownika przy świątecznym stole i spraw, że te Święta będą wyjątkowo słodkie!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto miodowe:

  • Krok 1

    Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj zimne masło i utrzyj na kruszonkę.

    W misie miksera mąka. Obok soda oczyszczona Dr. Oetkera, proszek do pieczenia, oraz masło.
  • Krok 2

    Następnie dodaj jajka, miód oraz mleko i zagnieć ciasto.

    W misie rozmieszane składniki na ciasto. Obok w miseczce jajka, miód oraz mleko/
  • Krok 3

    Zagniecione ciasto podziel na 3 równe części. Każdą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

    Trzy kulki ciasta na miodownik.
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm . Piecz przez około 8-9 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. W ten sposób upiecz 3 placki. Pozostaw je do wystudzenia. Jeden blat pozostaw w formie.

    Rozwałkowywanie pierwszego blatu ciasta na miodownik.

Nasączenie:

  • Krok 5

    Każdy blat nasącz wódką orzechową.

    Blat miodownika, a obok w szklance wódka orzechowa.

Krem budyniowy:

  • Krok 6

    Odlej około 200 ml mleka, dodaj cukier i wymieszaj w nim budynie. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

    Na blacie kuchennym 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym. Obok garnek z mlekiem i miseczka z cukrem.
  • Krok 7

    Do ugotowanego budyniu dodaj miękkie masło i wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W garnku ugotowany budyń. Obok w miseczce kawałki masła.
  • Krok 8

    Jeszcze gorący budyń z masłem, przelej na wystudzony blat ciasta, w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta. Delikatnie dociśnij i odstaw.

    W garnku ugotowana masa budyniowa.

Krem budyniowy z kajmakiem:

  • Krok 9

    W 150 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy razem z cukrem. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Pod koniec gotowania przelej wymieszany z cukrem budyń i ponownie zagotuj, energicznie mieszając do zgęstnienia budyniu.

    Na blacie budyń o smaku śmietanowym. Obok dzbanek z mlekiem i garnek na płycie indukcyjnej.
  • Krok 10

    Do ugotowanego budyniu dodaj miękkie masło oraz kajmak i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W miseczce kajmak. Obok budyń z masłem w garnku.
  • Krok 11

    Przełóż masę na ciasto i delikatnie wyrównaj.

    Masa budyniowo-kajmakowa rozłożona na cieście.
  • Krok 12

    Przykryj ostatnim blatem ciasta.

    Budyń z kajmakiem przykryty ostatnim blatem ciasta.

Warstwa orzechowa:

  • Krok 13

     Orzechy włoskie posiekaj na większe kawałki. Miód i masło podgrzej do połączenia się składników. Dodaj orzechy i podgrzewaj przez kilka minut do dokładnego obtoczenia orzechów w masie.

    Na patelni masło z miodem. Obok w miseczce posiekane orzechy włoskie.
  • Krok 14

    Jeszcze ciepłe orzechy rozłóż równomiernie na ostatnim blacie. Ciasto pozostaw do schłodzenia na kilka godzin.

    Gotowy miodownik.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/miodownik

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej