Ciasto orzechowe z jabłkami


Ciasto orzechowe z jabłkami 🥧 to szybki placek z jabłkami w wersji orzechowej z dodatkiem karmelowej polewy. Szybkie, zimowe ciasto z dużą ilością orzechów to połączenie moich dwóch składników orzechów i kamelu :)
Kto z Was da się skusić? 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto jabłkowo-orzechowe:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
Jajka, cukier i olej ubij do uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 3
Do masy jajecznej dodaj wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i szczyptą soli.
-
Krok 4
Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki, do ciasta i na wierzch.
-
Krok 5
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta razem z posiekanymi orzechami i wymieszaj.
-
Krok 6
Wymieszane ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 7
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Karmelowy wierzch ciasta z orzechami:
-
Krok 8
Cukier przesyp na patelnię, przelej wodę i kamelizuj, nie miesając, na umiarkowanej mocy palnika, do momentu uzyskania złotego koloru.
-
Krok 9
Kiedy kamel nabierze złotego koloru, ostrożnie przelej śmietankę, dodaj szczyptę soli.
-
Krok 10
Przepieszaj szpatułką. Kiedy sos kamelowy nabierze jasnobrązowego koloru, ściągnij z palinka.
-
Krok 11
Do karmelu dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 12
Przełóż na ciasto i odstaw do zastygnięcia karmelu.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze