1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Przedstawiam pomysł na oryginalny kalendarz adwentowy. Na każdy dzień adwentu przygotuj inaczej udekorowane czekoladowe ciasteczko.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pierniczki:

  • Krok 1

    Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, wbij jajko i dalej miksuj.

  • Krok 2

    Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól.

  • Krok 3

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej nad ledwie bulgoczącą wodą, dodaj do maślanej masy. Stopniowo dodawaj suche składniki, miksując do połączenia się składników. Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 4

    Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 5

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 6

    Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm i wytnij z niego świąteczne wzory. Kalendarz można także zawiesić na sznureczku, wtedy przed pieczeniem nie zapomnij o zrobieniu dziurki w ciastkach, najlepiej przy użyciu słomki.

  • Krok 7

    Ciasteczka ułóż w sporych odstępach od siebie i piecz około 12 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.

Dekorowanie:

  • Krok 8

    Ciasteczka udekoruj pisakami oraz dekoracjami cukrowymi i czekoladowymi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej