Ciasteczkowy kalendarz adwentowy


Przedstawiam pomysł na oryginalny kalendarz adwentowy. Na każdy dzień adwentu przygotuj inaczej udekorowane czekoladowe ciasteczko.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pierniczki:
-
Krok 1
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, wbij jajko i dalej miksuj.
-
Krok 2
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól.
-
Krok 3
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej nad ledwie bulgoczącą wodą, dodaj do maślanej masy. Stopniowo dodawaj suche składniki, miksując do połączenia się składników. Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 4
Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm i wytnij z niego świąteczne wzory. Kalendarz można także zawiesić na sznureczku, wtedy przed pieczeniem nie zapomnij o zrobieniu dziurki w ciastkach, najlepiej przy użyciu słomki.
-
Krok 7
Ciasteczka ułóż w sporych odstępach od siebie i piecz około 12 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Ciasteczka udekoruj pisakami oraz dekoracjami cukrowymi i czekoladowymi.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze