Ciasteczka

Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

Ciasteczkowy kalendarz adwentowy

  • 02:00
  • 25
  • Średni
02:00
25
Średni

Przedstawiam pomysł na oryginalny kalendarz adwentowy. Na każdy dzień adwentu przygotuj inaczej udekorowane czekoladowe ciasteczko.

Składniki

Pierniczki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 60 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
  • Mix Dekoracji Cukrowych Blask Pereł Dr. Oetkera
  • Mix Dekoracji Cukrowych Magia Świąt Dr. Oetkera
  • 1 Barwnik spożywczy w żelu niebieski Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Posypki cukrowej Dr. Oetkera
  • Literki i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Płatków czekoladowych Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr. Oetkera
Wskazówki

Pierniczki:

Krok 1
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, wbij jajko i dalej miksuj.
Krok 2
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną i sól.
Krok 3
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej nad ledwie bulgoczącą wodą, dodaj do maślanej masy. Stopniowo dodawaj suche składniki, miksując do połączenia się składników. Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Z ciasta zagnieć kulkę i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 5
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 6
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 5 mm i wytnij z niego świąteczne wzory. Kalendarz można także zawiesić na sznureczku, wtedy przed pieczeniem nie zapomnij o zrobieniu dziurki w ciastkach, najlepiej przy użyciu słomki.
Krok 7
Ciasteczka ułóż w sporych odstępach od siebie i piecz około 12 minut. Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia.

Dekorowanie:

Krok 8
Ciasteczka udekoruj pisakami oraz dekoracjami cukrowymi i czekoladowymi.
Składniki
Pierniczki:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • Szczypta soli
  • 60 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
  • Mix Dekoracji Cukrowych Blask Pereł Dr. Oetkera
  • Mix Dekoracji Cukrowych Magia Świąt Dr. Oetkera
  • 1 Barwnik spożywczy w żelu niebieski Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Posypki cukrowej Dr. Oetkera
  • Literki i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Płatków czekoladowych Dr. Oetkera
  • 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr. Oetkera
Ciasteczka ->

Przepisy z kategorii Ciasteczka

Wszystkiego słodkiego
01:00
40
Łatwy
Ciasteczka imbirowe
Wszystkiego słodkiego
02:00
15
Średni
Wianuszki drożdżowe
Wszystkiego słodkiego
05:00
200
Średni
Chrust (faworki)