Crepes Suzette



Znudzi艂y Ci si臋 tradycyjne nale艣niki z d偶emem lub twaro偶kiem? Mo偶e to idealny moment, aby wypróbowa膰 przepis na Crêpes Suzette, czyli cieniutkie jak pergamin nale艣niki prosto z Francji.
Co sprawia, 偶e s膮 taj wyj膮tkowe? Przecie偶 nie maj膮 偶adnego nadzienia ani farszu... S膮 za to zatopione w najlepszym sosie, jaki mo偶esz sobie wyobrazi膰馃構: karmelizowany cukier, mas艂o (a jak偶eby inaczej!) i sok wyci艣ni臋ty z soczystej pomara艅czy. Ca艂o艣膰 podlana likierem pomara艅czowym馃崐馃崐馃崐 Wisienk膮 na torcie jest 偶ywy p艂omie艅馃敟 otulaj膮cy nale艣niki podczas podania - jak uzyska膰 ten efekt? Sprawd藕 koniecznie mój przepis馃榿
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Nale艣niki francuskie
-
Krok 1
Nale艣niki przygotuj zgodnie z tym 馃憠 przepisem.
Syrop pomara艅czowy
-
Krok 2
Wyci艣nij sok z pomara艅czy.
-
Krok 3
Zetrzyj skórk臋 z cytryny i dodaj do soku.
-
Krok 4
Cukier przesyp na rozgrzan膮 patelni臋 i stop go. Rozpuszczaj na 艣redniej mocy palnika, nie mieszaj膮c. Uwa偶aj, by nie przypali膰 cukru.
-
Krok 5
Przelej sok pomara艅czowy ze skórk膮 cytryny, dodaj likier pomara艅czowy.
-
Krok 6
Dodaj mas艂o i gotuj jeszcze kilka minut do momentu a偶 syrop stanie si臋 g臋sty.
-
Krok 7
Nale艣niki najpierw obtaczaj w syropie, po czym z艂ó偶 tworz膮c trójk膮t.
-
Krok 8
Z pozosta艂ymi nale艣nikami post臋puj tak samo. Ka偶dy powinien by膰 dok艂adanie zanurzony w syropie, a syrop gotowa膰 si臋. Na koniec polej nale艣niki brandy i podpal, aby alkohol zacz膮艂 p艂on膮膰.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery-na-cieplo/crepes-suzette |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze