Przetwory

Czeko-dżem wiśniowy

Czeko-dżem wiśniowy

  • 03:00
  • 4
  • Łatwy
Zaktualizowano:
03:00
4
Łatwy

Czeko-dżem wiśniowy, czyli pyszna klasyka smaku. Co tu dużo pisać... to jedno z tych idealnych połączeń, które każdy łasuch uwielbia. Ja zdecydowanie jestem jednym z nich! :) W mojej spiżarce zawsze znajdzie się kilka słoiczków tego specjału! Przy okazji to też jeden z moich ulubionych, słodkich dodatków. Jeśli wolicie mniej słodkie dżemy, możecie dodać czekoladę z wyższą zawartością kakao. Polecamy go do świeżej bułeczki na śniadanie lub jako dodatek do obiadu na słodko.  Skusicie się?

Składniki

(na 4 słoiki)
  • 1 kg wiśni umytych i bez pestek
  • 400 g cukru
  • 4 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetkera
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (wg upodobań)
Wskazówki

Czeko-dżem wiśniowy

Krok 1
Wiśnie umyj i wydryluj.
Krok 2
Umieść je w większym garnku, dodaj cukier, cukier z wanilią i ustaw na średniej mocy palnika.
Krok 3
Zagotuj i co jakiś czas mieszaj jeszcze przez ok. 2 h. Następnie rozdrobnij czekoladę (możesz to zrobić przy użyciu malaksera, zetrzeć na tarce lub po prostu posiekać nożem), zdejmij garnek z palnika, dodaj czekoladę i wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, zakręć i odstaw do góry nogami, aż do zassania zakrętki i wystygnięcia konfitury.
Składniki
(na 4 słoiki)
  • 1 kg wiśni umytych i bez pestek
  • 400 g cukru
  • 4 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru bez glutenu Dr. Oetkera
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (wg upodobań)
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory

Wszystkiego słodkiego
00:10
1
Łatwy
Ekstrakt waniliowy
Wszystkiego słodkiego
01:00
5
Łatwy
Dżem morelowy