Dżem morelowy
Niedawno przygotowywałam dżem morelowy. Bardzo lubię aromat tych owoców i ich złocisty kolor. :) Najbardziej smakuje mi na świeżej, drożdżowej bułeczce. Polecam! 🍑🍑
Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:
🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu morelowego:
-
Krok 1
Morele zalej gorącą wodą, żeby odeszła z nich skórka, po czym obierz je i wypestkuj.
-
Krok 2
Pokrój na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka. Dodaj Żelfixy i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i cały czas mieszając, zagotuj.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Następnie wsyp do garnka cukier i nadal mieszając, od momentu ponownego zagotowania gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij garnek z kuchenki i dolej do moreli rum. Wymieszaj.
-
Krok 4
Gorący dżem nalej do umytych, wyparzonych i suchych słoiczków, zamknij i odwróć do góry dnem na ok. 15 minut (jest to tzw. sucha pasteryzacja).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-morelowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze