1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem morelowy

Dżem morelowy

dżem morelowy z kawałkami moreli w słoiczku z łyżeczką, obok świeże morele - wszystkiego słodkiego
dżem morelowy z kawałkami moreli w słoiczku z łyżeczką, obok świeże morele - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Niedawno przygotowywałam dżem morelowy. Bardzo lubię aromat tych owoców i ich złocisty kolor. :) Najbardziej smakuje mi na świeżej, drożdżowej bułeczce. Polecam! 🍑🍑

Lubisz robić przetwory? Sprawdź nasze poradniki:

🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

🍑 Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu morelowego:

  • Krok 1

    Morele zalej gorącą wodą, żeby odeszła z nich skórka, po czym obierz je i wypestkuj.

  • Krok 2

    Pokrój na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka. Dodaj Żelfixy i dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i cały czas mieszając, zagotuj.

  • Żelfix 2:1 Dr. Oetker

    Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.

  • Krok 3

    Następnie wsyp do garnka cukier i nadal mieszając, od momentu ponownego zagotowania gotuj jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij garnek z kuchenki i dolej do moreli rum. Wymieszaj.

  • Krok 4

    Gorący dżem nalej do umytych, wyparzonych i suchych słoiczków, zamknij i odwróć do góry dnem na ok. 15 minut (jest to tzw. sucha pasteryzacja).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-morelowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej