Przetwory

Dżem morelowy

dżem morelowy z kawałkami moreli

Dżem morelowy

  • 01:00
  • 5
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:00
5
Łatwy

Niedawno przygotowywałam dżem morelowy. Bardzo lubię aromat tych owoców i ich złocisty kolor. :) Najbardziej smakuje mi na świeżej, drożdżowej bułeczce. Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 2,5 kg moreli
  • 2 Żelfixy 2:1 Dr. Oetkera
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki rumu
Wskazówki

Dżem morelowy

Krok 1

Morele zalej gorącą wodą, żeby odeszła z nich skórka, po czym obierz je i wypestkuj.

Krok 2

Pokrój na mniejsze cząstki i wrzuć do garnka. Dodaj Żelfix-y, dokładnie wymieszaj z morelami. Postaw garnek na palnik i cały czas mieszając, zagotuj.

Krok 3

Następnie wsyp do garnka cukier i nadal mieszając, gotuj 3-4 minuty. Zdejmij garnek z kuchenki i dolej do moreli rum, wymieszaj.

Krok 4

Gorący dżem nalej do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków, zamknij i odwróciłam do góry dnem na ok 15 minut.

Składniki
Składniki:
  • 2,5 kg moreli
  • 2 Żelfixy 2:1 Dr. Oetkera
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki rumu
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory