Sernik z wiaderka
Lekki, puszysty i zawsze wychodzi... czyli idealny "sernik z wiaderka". Bynajmniej nie chodzi tutaj o pieczenie w wiadrze, ale o rodzaj twarogu sernikowego, który można znaleźć w niemal każdym sklepie. Jest już odpowiednio zmielony, dlatego najcięższa praca przy serniku została wykonana. Warto sięgnąć po twaróg dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.
Sernik z wiaderka to klasyczny, prosty smak. Jest przy tym jednak na tyle pyszny, że nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa. Z powodzeniem możecie przygotować go bez spodu, a wierzch polać najzwyklejszym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Przepis przewidziany jest na tzw. "dużą blachę" - przy tym smaku mniejszy rozmiar formy po prostu nie ma sensu 😁
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa serowa:
-
Krok 1
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem.
-
Krok 2
Stopniowo dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj zbudyniem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 3
Cały czas miksując dodawj twaróg. Na koniec wmiksuj suche składniki.
-
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, wmieszaj do masy.
-
Krok 5
Dno prostokątnej formy 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica prostokątna z serii Back- Trend od Dr. Oetkera o wielkości 38x25 cm pokryta specjalną powłoką ceramiczną.
-
Krok 6
Przelej do formy.
-
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku w 160° przez 50 minut. Po tym czasie mniejsz temparaturę do 130° i piecz kolejne 25 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-wiaderka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze