1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka

sernik z wiaderka wszystkiego słodkiego
sernik z wiaderka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Lekki, puszysty i zawsze wychodzi... czyli idealny "sernik z wiaderka". Bynajmniej nie chodzi tutaj o pieczenie w wiadrze, ale o rodzaj twarogu sernikowego, który można znaleźć w niemal każdym sklepie. Jest już odpowiednio zmielony, dlatego najcięższa praca przy serniku została wykonana. Warto sięgnąć po twaróg dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. 

Sernik z wiaderka to klasyczny, prosty smak. Jest przy tym jednak na tyle pyszny, że nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa. Z powodzeniem możecie przygotować go bez spodu, a wierzch polać najzwyklejszym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis przewidziany jest na tzw. "dużą blachę" - przy tym smaku mniejszy rozmiar formy po prostu nie ma sensu 😁

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. 

    ucieranie masła kerrygold z cukrem
  • Krok 2

    Stopniowo dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj zbudyniem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia.

    w misie robota kuchennego bosch ucierane masło z cukrem i żółtkami, obok cukier z wanilią i budyń Dr. Oetekera oraz białka w miseczce
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

  • Krok 3

    Cały czas miksując dodawj twaróg. Na koniec wmiksuj suche składniki.

    w misie robota kuchennego bosch miksowana masa serowa obok twaróg w misce
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywną pianę, wmieszaj do masy.

    w robocie kuchennym bosch masa serowa z ubitymi białkami na wierzchu
  • Krok 5

    Dno prostokątnej formy 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    w misie masa serowa obok forma prostokątna
  • Krok 6

    Przelej do formy.

    nieupieczony sernik z wiaderka w dużej formie do pieczenia
  • Krok 7

    Piecz w nagrzanym piekarniku w 160° przez 50 minut. Po tym czasie mniejsz temparaturę do 130° i piecz kolejne 25 minut.

    upieczony sernik z wiaderka w  dużej formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-wiaderka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej