Sernik z wiaderka



Lekki, puszysty i zawsze wychodzi... czyli idealny "sernik z wiaderka". Bynajmniej nie chodzi tutaj o pieczenie w wiadrze, ale o rodzaj twarogu sernikowego, który można znaleźć w niemal każdym sklepie. Jest już odpowiednio zmielony, dlatego najcięższa praca przy serniku została wykonana. Warto sięgnąć po twaróg dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.
Sernik z wiaderka to klasyczny, prosty smak. Jest przy tym jednak na tyle pyszny, że nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa. Z powodzeniem możecie przygotować go bez spodu, a wierzch polać najzwyklejszym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Przepis przewidziany jest na tzw. "dużą blachę" - przy tym smaku mniejszy rozmiar formy po prostu nie ma sensu 😁
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa serowa:
-
Krok 1
Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem.
-
Krok 2
Stopniowo dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj zbudyniem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Cały czas miksując dodawj twaróg. Na koniec wmiksuj suche składniki.
-
Krok 4
Białka ubij na sztywną pianę, wmieszaj do masy.
-
Krok 5
Dno prostokątnej formy 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Przelej do formy.
-
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku w 160° przez 50 minut. Po tym czasie mniejsz temparaturę do 130° i piecz kolejne 25 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-wiaderka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze