1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka

sernik z wiaderka wszystkiego słodkiego
sernik z wiaderka wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Lekki, puszysty i zawsze wychodzi... czyli idealny "sernik z wiaderka". Bynajmniej nie chodzi tutaj o pieczenie w wiadrze, ale o rodzaj twarogu sernikowego, który można znaleźć w niemal każdym sklepie. Jest już odpowiednio zmielony, dlatego najcięższa praca przy serniku została wykonana. Warto sięgnąć po twaróg dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. 

Sernik z wiaderka to klasyczny, prosty smak. Jest przy tym jednak na tyle pyszny, że nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa. Z powodzeniem możecie przygotować go bez spodu, a wierzch polać najzwyklejszym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Przepis przewidziany jest na tzw. "dużą blachę" - przy tym smaku mniejszy rozmiar formy po prostu nie ma sensu 😁

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Lurpak.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, przed przygotowaniem sernika wyciągnij je wcześniej z lodówki.

    składniki na sernik z wiaderka na dużą blachę
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Stopniowo dodawaj żółtka. Mąkę wymieszaj zbudyniem, cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia.

    w misie robota kuchennego bosch ucierane masło z cukrem i żółtkami, obok cukier z wanilią i budyń Dr. Oetekera oraz białka w miseczce
  • Krok 3

    Cały czas miksując dodawj twaróg. Na koniec wmiksuj suche składniki.

    w misie robota kuchennego bosch miksowana masa serowa obok twaróg w misce
  • Krok 4

    Białka ubij na sztywną pianę, wmieszaj do masy.

    w robocie kuchennym bosch masa serowa z ubitymi białkami na wierzchu
  • Krok 5

    Dno prostokątnej formy 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    w misie masa serowa obok forma prostokątna
  • Może się przydać

    Tortownica prostokątna z serii Back- Trend od Dr. Oetkera o wielkości 38x25 cm pokryta specjalną powłoką ceramiczną.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Przelej do formy.

    nieupieczony sernik z wiaderka w dużej formie do pieczenia
  • Krok 7

    Piecz w nagrzanym piekarniku w 160° przez 50 minut. Po tym czasie mniejsz temparaturę do 130° i piecz kolejne 25 minut.

    upieczony sernik z wiaderka w  dużej formie
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-wiaderka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej