1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Ciasto z musem jabłkowym

Ciasto z musem jabłkowym

ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 12 ocen

Ciasto z musem jabłkowym to klasyka polskich wypieków. Pasuje do każdej okazji, zaś swoim klasycznym smakiem zaskakuje kolejne pokolenia! 😊

Wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowanie. Ba! Przepis na ekspresową szarlotkę naprawdę istnieje, a Ty trafiłeś w bardzo dobre miejsce!

Do upieczenia ciasta z gotowym musem jabłkowym ze słoika potrzebujesz przede wszystkim... musu jabłkowego, który możesz przygotować w dowolnej chwili, odstawić do kuchennej spiżarni i… wykorzystać kiedy tylko chcesz, nie tylko do ciasta! 😊

Jeśli jednak lubisz w cieście kawałki jabłek to skorzystaj z przepisu na prażone jabłka ze słoika. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z musem jabłkowym! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta półkruchego:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki umieść w misie i zagnieć na jednolite ciasto. 

    Połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

    ciasto półkruche
  • Krok 2

    Prostokątną formę do ciasta (33 x 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C

    prostokątna forma do pieczenia Wilton wyłożona papierem do pieczenia
  • Może się przydać!

    Uniwersalna forma do pieczenia sprawdzi się idealnie w Twojej kuchni. W zestawie z pokrywą ułatwi przechowywanie i transport ciasta.

    Może się przydać!
  • Krok 3

    Drugą połowę ciasta rozwałkuj na wielkość formy i wyłóż nim dno.

    Nakłuj ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut do zrumienienia.

    Nie wyłączaj piekarnika.

    ciasto półkruche na spód

Nadzienie z musu jabłkowego do ciasta:

  • Krok 4

    Mus jabłkowy wymieszaj dokładnie ze skrobią ziemniaczaną. Możesz dodać też cynamon jesli lubisz.

    mus jabłkowy z cynamonem Dr. Oetkera i skrobią ziemniaczaną
  • Krok 5

    Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą a następnie wyłóż mus jabłkowy.

    mus jabłkowy wykładany na spód z półkruchego ciasta
  • Krok 6

    Schłodzoną część ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i ułóż na wierzchu musu.

    Ponakłuwaj ciasto widelcem.

    rozwałkowane ciasto półkruche układane na musie jabłkowy
  • Krok 7

    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50-55 minut, aż wierzch się zarumieni.

    Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    upieczone ciasto z musem jabłkowym
  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/ciasto-z-musem-jablkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej