1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort ombre

Tort ombre

tort ombre z posybką - Wszystkiego Słodkiego
tort ombre z posybką - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Szukasz pomysłu na tort z prostą w wykonaniu dekoracją, która zachwyci Twoich gości? Wypróbuj sprawdzony przepis na tort ombre, czyli tort z efektem łagodnego przechodzenia pomiędzy odcieniami tego samego koloru🌈 Wybierz swoją ulubioną barwę i daj się ponieść wyobraźni 😍

Wilgotne, kakaowe blaty, domowa frużelina z wiśni i krem maślany, który przygotujesz z połączenia masła, mleka skondensowanego i mascarpone. Dodatek pasty z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nada kremowi niezwykłego aromatu tej szlachetnej przyprawy.

Krem możesz zabarwić na ulubiony kolor - w przepisie wykorzystano niebieski barwnik, który idealnie komponuje się z dekoracją ze świeżych jeżyn i posypką Magia Barw w niebieskich odcieniach💙


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.

    Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    tortownice do pieczenia Retro Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do jego rozpuszczenia.

    Następnie wmiksuj kolejno żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji.

    piana z białek z cukrem i żółtka
  • Krok 3

    Na koniec w 2-3 turach wmieszaj do masy suche składniki (mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia).

    Zrób to najlepiej szpatułą aby nie zbić napowietrzonej masy.

    mąka z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Krok 4

    Gotową masę biszkoptową rozłóż równomiernie w tortownicach i wstaw do nagrzanego piekarnika.

    Piecz około 40-45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.

    masa biszkoptowa w tortownicach Retro Dr. Oetkera

Frużelina wiśniowa:

  • Krok 5

    Wiśnie zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy będą gorące dodaj skrobię wymieszaną z niewielką ilością wody i podgrzewaj mieszając aby otrzymać kisiel.

    Na koniec wmieszaj namoczone wcześniej listki żelatyny i odstaw całość do wystudzenia.

    wiśnie z cukrem, żelatyna w listkach Dr. Oetkera

Krem maślany:

  • Krok 6

    Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.

    Miękkie masło ubij na puszysty krem dodając stopniowo mleko skondensowane.

    Na koniec wmiksuj mascarpone.

    masło z mlekiem skondensowanym, mascarpone
  • Krok 7

    Część kremu maślanego odłóż do woreczka z ozdobną końcówką a cześć zabarw niebieskim barwnikiem tak aby uzyskać dwa odcienie niebieskiego koloru.

    krem maślany zabarwiony barwnikiem spożywczym niebieskim
  • Masło Klasyczne Lurpak®

    Niezastąpione przy wypiekach Masło Klasyczne Lurpak® doskonale podkreśli smak Twoich ulubionych przepisów. Masło powstaje ze świeżej śmietanki, dzięki czemu zachwyca subtelnością i idealnie komponuje się ze słodyczą ciast, tortów i drobnych wypieków.

    Masło Klasyczne Lurpak®

Przełożenie i dekoracja:

  • Krok 8

    Każdy biszkopt przekrój na dwa blaty.

    biszkopty przekrojone na blaty
  • Krok 9

    Ułóż blat biszkoptu na paterze, nasącz go herbatą, zrób rant z kremu, wyłóż porcję wiśni i przykryj całość warstwą kremu. 

    W podobny sposób zrób jeszcze dwie warstwy tortu i przykryj całość ostatnim blatem biszkoptu.

    Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    przekładanie biszkoptów kremem i frużeliną wiśniową
  • Może się przydać

    Zestaw 24 jednorazowych worków cukierniczych Wilton o długości 30 cm idealnie sprawdzi się przy dekorowaniu tortów, ciast, ciasteczek czy innych deserów. Wykonane z wytrzymałego, elastycznego plastiku, który nie pęka przy wyciskaniu kremu.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Dekorując tort kremem, najpierw posmaruj go cienką warstwą kremu, aby ujarzmić okruszki.

    Następnie udekoruj tort tak, aby powstało cieniowanie, a na końcu zrób rozetki z kremu.

    dekorowanie tortu kremem maślanym
  • Krok 11

    Wierzch udekoruj jeżynami i niebieską posypką Magia Barw.

    dekorowanie tortu jeżynami i posypką Magia Barw Niebieska Dr. Oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/torty/tort-ombre

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej