1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Masło

Masło

Kostka masła na talerzyku.

Masło

Masło to produkt tłuszczowy uzyskiwany wyłącznie z mleka lub ze składników mleka. Uzyskuje się je poprzez zmaślenie odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki. Ma zwartą, plastyczną konsystencję i delikatny, lekko kwaśny smak. Masło musi zawierać minimum 80% , a maksymalnie 90% tłuszczu. Smak i kolor masła mogą się od siebie różnić w zależności od surowca, z którego zostało wyprodukowane. Masło jest jednym z podstawowym produktów stosowanych w cukiernictwie. Jego zastosowanie w wypiekach zapewnia odpowiednią strukturę ciasta oraz maślany smak i zapach. Największe ilości masła stosowane są do przygotowania ciasta francuskiego, półfrancuskiego i kruchego.

 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej