1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. O
  4. Orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe - łupane i całe - rozrzucone na blacie,

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Okrągły orzech otacza brązowa skorupka o gładkiej lub z podłużnymi bruzdami teksturze. Smak orzechów jest słodki i delikatny. W cukiernictwie można je wykorzystać na wiele sposobów, np. jako element dekoracyjny, jako składnik kremu, połączyć je z karmelem, czekoladą, przygotować z nich pastę pralinową lub krokant. Warto uprażyć orzechy przed dalszą obróbką, gdyż prażenie wzbogaca ich smak, a dodatkowo dzięki temu zabiegowi skórka orzecha pęka i można łatwo ją usunąć.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej