Czy piernik i miodownik to jedyne ciasta, do których dodajemy miód? Czy można zastąpić nim zwykły biały cukier i czy jest to jego zdrowszy odpowiednik?
Zajrzyj do naszej porady i sprawdź, jak wykorzystać miód w przepisach oraz jaką pełni funkcję, a także poznaj sprawdzone receptury na pyszne ciasta i desery, które w liście składników skrywają ten cenny owoc pracy pracowitych pszczół🐝🍯
Miód zamiast cukru
Jeśli unikasz białego cukru w swojej diecie, możesz śmiało zastąpić go miodem. Nie tylko dodając go do ulubionej herbaty z goździkami i cytryną, ale także jako słodką alternatywę do ciast i deserów. Cukier można wymienić na miód niemal w każdym przepisie. Wyjątkiem jest biszkopt (niestety ciasto często nie udaje się) oraz beza, która nie ubije się tak, jak powinna.
Należy także pamiętać, że podczas pieczenia miód traci swoje cenne właściwosci - wysoka temperatura sprawia, że staje się bezwartościowy. Warto jednak zastąpić nim np. cukier puder do polania placków czy naleśników.
Zamieniając biały cukier na miód pamiętaj, aby zmniejszyć ilość płynnych składników w przepisie
W wegańskiej wersji użyj miód sztuczny lub zastąp go syropem z agawy, klonowym lub np. daktylowym.
Jaką rolę pełni dodatek miodu w przepisie?
Miód w przepisie pełni rolę nie tylko słodzidła. Niekiedy jego dodatek można zauważyć na liście składników jako uzupełnienie białego cukru. Dzięki temu ciasto po upieczeniu dłużej pozostaje świeże i wilgotne. Dodając miód do ciasta warto sięgnąc także po niewielką ilość sody oczyszczonej, która neutralizuje kwasy w miodzie i spulchni ciasto.
Dodatek miodu w cieście sprawia także, że nabiera ono ciemnejszej barwy ze względu na silniejszy procesz karmelizacji.
Jeśli Twój miód zdążył się skrystalizować, wystarczy lekko go podgrzać, żeby odzyskał swoją płynną postać i łatwiej połączył się z resztą składników.
Jaki miód wybrać do ciasta?
Najczęściej sięgamy po jasne, neutralne w smaku miody jak wielokwiatowy (jest też najłatwiej dostępny właściwie w każdym sklepie) czy akacjowy. Miody takie jak gryczany czy spadziowy, poza ciemną barwą, która mogłaby zmienić kolor naszego ciasta, są zbyt dominujące w smaku i najpewniej przykryją obecność pozostałych składników.
Przepisy na ciasta i desery z miodem
Sięgnij po nasze sprawdzone przepisy na pyszne ciasta i desery z wykorzystaniem miodu.
-
Miodowe ciasto z whisky i figami
Jeśli udało Wam się dostać w sklepie świeże figi, koniecznie przygtoujcie ciasto miodowe z ich dodatkiem, a także niewielką ilością whisky. Kakako i cynamon odpowiadają tu za niesamowite zapachy, a dzięki miodowi i maślance ciasto pozostaje niezwykle wilgotne. Jeszcze tylko krem na bazie mascarpone i świeże figi polane miodem... Bajka!
Zobacz przepis na miodowe ciasto z whisky i figami.
-
Placuszki z miodem i bakaliami
Miód to świetny dodatek do placuszków, omletów czy naleśników. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami i tworzy smaczny sosik do naszego słodkiego śniadania. Placuszki z miodem i bakaliami to pożywne śniadanie, które zadowoli zwłaszcza najmłodszych!
Sprawdź przepis na placuszki z miodem i bakaliami.
-
Melopita - miodowo-cynamonowy sernik
Jeśli fascynują Was kulinarne podróże, wybierzcie się w samo serce greckiej wyspy Sifnos na melopitę, czyli miodowo-cynamonowy sernik. Miód nie tylko osładza serową masę, ale na jego bazie przygotowuje się cynamonowy sos, którym polewamy sernik.
Zobacz przepis na wyjątkowy miodowo-cynamonowy sernik melopita!
-
Odrywany chlebek z miodem i orzechami
Zapach drożdżowego ciasta to bez wątpienia jeden z tych najmilszych, a w połączeniu z miodowo-cynamonowym nadzieniem zajmuje zaszczytne miejsce na podium. Odrywany chlebek smakuje i pachnie obłędnie. Po upieczeniu przypomina połączone ze sobą kromki chleba.
Sprawdź przepis na odrywany chlebek z miodem i orzechami.
-
Orzechowiec
Miodowe blaty przekładane budyniem i chrupiącymi, karmelizowanymi orzechami. Brzmi kusząco, prawda? To jedno z tych ciast, które koniecznie należy przygotować w większej formie - znika z prędkością światła!
Zobacz przepis na wyborny orzechowiec!
-
Domowa chałwa
Wielbiciele chałwy z pewnością się ucieszą na wieść, że ten przysmak z Bliskiego Wschodu można przygotować samodzielnie w domu. Podstawa to dobrze zmielone nasiona sezamu. Dodatek miodu, wanilii i karmelu sprawia, że smak domowej chałwy jest niepowtarzalny.
Zobacz, jak przygotować domową chałwę!
-
Mus z jabłek z miodem
Miód sprawdzi się świetnie jako słodzidło do Twoich domowych przetworów. Jesienne, lekko kwaskowate jabłka idealnie komponują się ze słodyczą miodu. Zamknij na zime odrobinę najbardziej aromatycznej pory roku.
Zerknij na przepis na mus z jabłek z miodem.
-
Musowy tort komunijny
Często miód dodany do ciasta ma pełnić funkcję nie tylko słodzidła, ale odpowiada także za fakt, że ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne. Biszkopt z musli dzięki dodatkowi miodu ma także ciekawą teksturę. Przepis dla prawdziwych entuzjastów cukiernictwa!
Zobacz, jak krok po kroku przygotować musowy tort komunijny.
-
Drożdżowe ślimaczki z białym makiem i pomarańczowym lukrem
Dobra masa makowa ma dwa pewniki - pierwszy to nieprzyzwoita ilość bakalii, a druga to dodatek miodu. Tym razem biały mak jest nadzieniem dla drożdżowych ślimaczków oblanych pomarańczowym lukrem.
Zobacz, jak przygotować drożdżowe ślimaczki z białym makiem!
-
Trufle z cieciorki
Co prawda biały cukier oraz miód mają zbliżoną kaloryczność, jednak zawartość składników odżywczych zdecydowania przemawia na korzyść tego drugiego. To dlatego wiele przepisów z kategorii "zdrowszych" sięga właśnie po tę alternatywę. Zdrowa przekąska na bazie ciecierzycy to solidny zastrzyk energii, a jest naprawdę prosta do wykonania!
Zobacz przepis na trufle z cieciorki!
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/miod-w-przepisach |
Komentarze