1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Sos waniliowy - jak go przygotować i do czego wykorzystać?

Sos waniliowy - jak go przygotować i do czego wykorzystać?

sos waniliowy do strudla z jablkami
sos waniliowy do strudla z jablkami
Zaktualizowano:

Znudziła Ci się tradycyjna szarlotka z dodatkiem bitej śmietany? A może szukasz sposobu na urozmaicenie niedzielnych, śniadaniowych naleśników?

Na ratunek przychodzi sos waniliowy! Aksamitny, otulający kawałek ulubionego ciasta i pełen prawdziwej, aromatycznej wanilii. Co najważniejsze, jest prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu w zaledwie kilka chwil stworzysz dodatek, z którym odkryjesz zupełnie nowe oblicza znanych już i lubianych smaków! Świetnie sprawdzi się do szarlotki, naleśników i pierogów na słodko, pancakes czy francuskich tostów.


Prosty przepis na podstawowy, tradycyjny sos waniliowy:

Wypróbuj prosty i szybki w przygotowaniu przepis na sos waniliowy, który urozmaici Twoje ciasta i desery!

  • Składniki na sos waniliowy:

    • 3 żółtka
    • 125 ml śmietanki 30% lub 36%
    • 125 ml mleka
    • 60 g cukru
    • Laska wanilii
  • Sposób przygotowania sosu waniliowego:

    1. Mleko i śmietankę wlej do niewielkiego garnka. Dodaj ziarenka z przeciętej wzdłuż laski wanilii, a także samą laskę – dzięki temu waniliowy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Gotuj na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia.
    2. Żółtka wraz z cukrem utrzyj na jasną, pusztą masę, tak zwany kogel mogel.
    3. Nie przerywając mieszania, wlej mleko ze śmietanką cienkim strumieniem do masy jajecznej. Bez pośpiechu i ostrożnie, aby nie powstała jajecznica.
    4. Całość przelej z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko ze śmietanką. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu.
    5. Skórkę z wanilii możesz wyjąć z sosu. Przelej go do słoiczka do ostygnięcia. Gotowy sos waniliowy można przechowywać około 2-3 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub lekko podgrzany, a także jako zimny dodatek do ciast czy deserow.

     


Do czego można wykorzystać sos waniliowy?

Sos waniliowy idealnie komponuje się z szarlotką i innymi ciastami z dodatkiem owoców. Świetnie przełamuje ich kwaskowatość i nadaje ciastu kremowe wykończenie. Jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale dzięki niemu Twój deser nabierze eleganckiego charakteru. 

Możesz również wykorzystać sos waniliowy do naleśników, a także najróżniejszych racuchów, pancakes czy tostów francuskich. Czy nie brzmi to jak śniadanie w iście królewskim wydaniu?

Dobra wiadomość również dla entuzjastów obiadów na słodko! Sos waniliowy możesz wykorzystać jako dodatek do pierogów z serem czy owocami, klusek na parze czy kopytek lub leniwych pierogów

 


Sprawdzone przepisy, do których możesz wykorzystać sos waniliowy

Poniżej kilka przepisów na ciasta i desery, które idealnie będą komponować się z sosem waniliowym!


Szarlotka z kruszonką

Najbardziej klasyczne i lubiane połączenie jabłek i kruchego ciasta. Dodatek słodkiego sosu waniliowego idealnie podkreśli smak jabłkowego nadzienia.


Strudel z jabłkami

Duża ilość jabłek otulona cienką warstwą pysznego ciasta – na pewno nie skończysz na jednym kawałku.


Drożdżowe mini wypieki

Również ciasto drożdżowe to dobry kompan dla sosu waniliowego! Rogaliki, drożdżówki czy drożdzowe bułeczki polane sosem waniliowym to pyszne połączenie!


Szybka tarta z sezonowymi owocami

Przed nami sezon na najpyszniejsze owoce lata – wykorzystaj go w pełni i przygotuj ekspresową tartę z wykorzystaniem truskawek, malin czy rabarbaru. Łatwa i szybka w przygotowaniu tarta jest idealnym deserem kiedy do drzwi pukają niezapowiedziani goście.


Mini galette z rabarbarem

Ten deser zachwyca swoim rustykalnym wyglądem, a dodatek sosu waniliowego osłodzi lekko kwaskowaty smak rabarbaru. Duża ilość owoców sprawia, że chętnie sięgniesz po następny kawałek tej wyjątkowej tarty.


Pieczone churros

Tradycyjnie churros podaje się z dodatkiem sosu czekoladowego, ale dlaczego nie zamienić czekolady na sos waniliowy? 


Naleśniki z twarogiem i truskawkami

Polane odrobiną sosu waniliowego naleśniki to absolutny hit na leniwe, niedzielne śniadanie. Możesz je przygotować z wybranym, ulubionym nadzieniem, delikatnie przysmażyć na maśle i obficie polać waniliowym sosem.


Tosty francuskie

Ciepłe, chrupiące i skąpane w aksamitnym waniliowym sosie – kto by się nie skusił? To idealny pomysł na śniadanie, którym dobrze rozpoczniesz dzień! 


Crumble z truskawkami i rabarbarem

Tutaj zasada jest prosta – coś kwaśnego, coś chrupiącego i pyszny, domowy sos waniliowy! Idealna propozycja na letni deser lub śniadanie.


Racuchy i pancakes

Z dodatkiem świeżych owoców, obficie polane sosem waniliowym – dzieciaki będą zachwycone takim połączeniem!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/sos-waniliowy-przepis-porady

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej