Znudziła Ci się tradycyjna szarlotka z dodatkiem bitej śmietany? A może szukasz sposobu na urozmaicenie niedzielnych, śniadaniowych naleśników?
Na ratunek przychodzi sos waniliowy! Aksamitny, otulający kawałek ulubionego ciasta i pełen prawdziwej, aromatycznej wanilii. Co najważniejsze, jest prosty i szybki w przygotowaniu, dzięki czemu w zaledwie kilka chwil stworzysz dodatek, z którym odkryjesz zupełnie nowe oblicza znanych już i lubianych smaków! Świetnie sprawdzi się do szarlotki, naleśników i pierogów na słodko, pancakes czy francuskich tostów.
Prosty przepis na podstawowy, tradycyjny sos waniliowy:
Wypróbuj prosty i szybki w przygotowaniu przepis na sos waniliowy, który urozmaici Twoje ciasta i desery!
-
Składniki na sos waniliowy:
- 3 żółtka
- 125 ml śmietanki 30% lub 36%
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- Laska wanilii
-
Sposób przygotowania sosu waniliowego:
- Mleko i śmietankę wlej do niewielkiego garnka. Dodaj ziarenka z przeciętej wzdłuż laski wanilii, a także samą laskę – dzięki temu waniliowy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Gotuj na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia.
- Żółtka wraz z cukrem utrzyj na jasną, pusztą masę, tak zwany kogel mogel.
- Nie przerywając mieszania, wlej mleko ze śmietanką cienkim strumieniem do masy jajecznej. Bez pośpiechu i ostrożnie, aby nie powstała jajecznica.
- Całość przelej z powrotem do garnka, w którym gotowało się mleko ze śmietanką. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu.
- Skórkę z wanilii możesz wyjąć z sosu. Przelej go do słoiczka do ostygnięcia. Gotowy sos waniliowy można przechowywać około 2-3 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu lub lekko podgrzany, a także jako zimny dodatek do ciast czy deserow.
Do czego można wykorzystać sos waniliowy?
Sos waniliowy idealnie komponuje się z szarlotką i innymi ciastami z dodatkiem owoców. Świetnie przełamuje ich kwaskowatość i nadaje ciastu kremowe wykończenie. Jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale dzięki niemu Twój deser nabierze eleganckiego charakteru.
Możesz również wykorzystać sos waniliowy do naleśników, a także najróżniejszych racuchów, pancakes czy tostów francuskich. Czy nie brzmi to jak śniadanie w iście królewskim wydaniu?
Dobra wiadomość również dla entuzjastów obiadów na słodko! Sos waniliowy możesz wykorzystać jako dodatek do pierogów z serem czy owocami, klusek na parze czy kopytek lub leniwych pierogów.
Sprawdzone przepisy, do których możesz wykorzystać sos waniliowy
Poniżej kilka przepisów na ciasta i desery, które idealnie będą komponować się z sosem waniliowym!
Szarlotka z kruszonką
Najbardziej klasyczne i lubiane połączenie jabłek i kruchego ciasta. Dodatek słodkiego sosu waniliowego idealnie podkreśli smak jabłkowego nadzienia.
-
Szarlotka z kruszonką
Zobacz nasz przepis na szarlotkę z kruszonką
Strudel z jabłkami
Duża ilość jabłek otulona cienką warstwą pysznego ciasta – na pewno nie skończysz na jednym kawałku.
-
Strudel z jabłkami
Sprawdź nasz przepis na strudel z jabłkami z sosem waniliowym
Drożdżowe mini wypieki
Również ciasto drożdżowe to dobry kompan dla sosu waniliowego! Rogaliki, drożdżówki czy drożdzowe bułeczki polane sosem waniliowym to pyszne połączenie!
-
Drożdżowe mini wypieki
Zobacz nasze przepisy na ruloniki z dżemem i sosem waniliowym lub odrywane bułeczki ze śliwkami.
Szybka tarta z sezonowymi owocami
Przed nami sezon na najpyszniejsze owoce lata – wykorzystaj go w pełni i przygotuj ekspresową tartę z wykorzystaniem truskawek, malin czy rabarbaru. Łatwa i szybka w przygotowaniu tarta jest idealnym deserem kiedy do drzwi pukają niezapowiedziani goście.
-
Szybka tarta z sezonowymi owocami
Sprawdź nasz przepis na szybką tartę z sezonowymi owocami.
Mini galette z rabarbarem
Ten deser zachwyca swoim rustykalnym wyglądem, a dodatek sosu waniliowego osłodzi lekko kwaskowaty smak rabarbaru. Duża ilość owoców sprawia, że chętnie sięgniesz po następny kawałek tej wyjątkowej tarty.
-
Mini galette z rabarbarem
Sprawdź nasz przepis na mini galette z rabarbarem.
Pieczone churros
Tradycyjnie churros podaje się z dodatkiem sosu czekoladowego, ale dlaczego nie zamienić czekolady na sos waniliowy?
-
Pieczone churros
Zobacz jak szybko przygotujesz pieczone churros.
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Polane odrobiną sosu waniliowego naleśniki to absolutny hit na leniwe, niedzielne śniadanie. Możesz je przygotować z wybranym, ulubionym nadzieniem, delikatnie przysmażyć na maśle i obficie polać waniliowym sosem.
-
Naleśniki z twarogiem i truskawkami
Przygotuj prawdziwą ucztę z naszym przepisem na naleśniki z twarogiem i truskawkami.
Tosty francuskie
Ciepłe, chrupiące i skąpane w aksamitnym waniliowym sosie – kto by się nie skusił? To idealny pomysł na śniadanie, którym dobrze rozpoczniesz dzień!
-
Tosty francuskie
Sprawdź nasz przepis na tosty francuskie.
Crumble z truskawkami i rabarbarem
Tutaj zasada jest prosta – coś kwaśnego, coś chrupiącego i pyszny, domowy sos waniliowy! Idealna propozycja na letni deser lub śniadanie.
-
Crumble z truskawkami i rabarbarem
Sprawdź nasz przepis na bezglutenowe crumble z truskawkami i rabarbarem.
Racuchy i pancakes
Z dodatkiem świeżych owoców, obficie polane sosem waniliowym – dzieciaki będą zachwycone takim połączeniem!
-
Racuchy i pancakes
Zobacz nasze przepisy na racuchy drożdzowe lub puszyste pancakes.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/sos-waniliowy-przepis-porady |
Komentarze