Sernik bez sera? Proszę bardzo! Nie będziemy się spierać o jedyną słuszną nomenklaturę - wszak rozchodzi się tutaj o idealny smak, a ten można uzyskać na wiele sposobów. Jeśli do tej pory uparcie twierdziłaś, że "sernik bez sera to nie sernik!", pora zrewidować ten pogląd. Podpowiadamy, z czego można przygotować wegańskie 🥬wersje jednego z najbadziej popularnych ciast.
A Wy, drodzy weganie, rozsiądźcie się wygodnie i wybierzcie przepis, który podbije Wasze roślinne serduszka!💚
Z czego zrobić najlepszy wegański sernik?
W każdym serniku najbardziej liczą się dwie rzeczy - masa oraz spód. Podpowiadamy, z czego przygotować te dwie składowe roślinnych serników, aby były idealne!
-
Wegańska masa sernikowa z tofu
TOFU - czyli popularna, sojowa kostka. Idealnie sprawdzi się jako baza masy serowej - samo w sobie ma neutralny smak, dzięki czemu za pomocą najróżniejszych dodatków, możemy zamienić je w najróżniejsze cuda. Do sernika z tofu warto dodać sok z cytryny, aby zakwasić nieco masę. Dostępne jest także silken tofu, bardziej miękkie i delikatne. Użyjcie tego rodzaju, jeśli zależy Wam na idealnie gładkim, jedwabistym serniku. Serniki wegańskie na bazie tofu nazywamy tofurnikami.
-
Wegańska masa sernikowa z kaszy jaglanej
KASZA JAGLANA - zalet i właściwości odżywczych kaszy jaglanej nie trzeba zachwalać. To superfood świetnie sprawdzi się jako baza do roślinnego sernika. Przygotowując kaszę jaglaną warto ją dobrze przepłukać w zimnej wodzie - dzięki temu pozbędziemy się charakterystycznej goryczki. Kaszę jaglaną na masę sernikową gotujemy np. na mleku roślinnym, do momentu aż wchłonie wodę i będzie całkowicie miękka (zazwyczaj trwa to około 20 minut). Serniki roślinne na kaszy jaglanej to tzw. jagielniki.
-
Wegańska masa sernikowa z nerkowców
NERKOWCE - orzechy o delikatnym, lekko słodkim smaku i wyraźnie kremowej konsystencji. Aż wołają o to, żeby stać się pyszną i aksamitną masą (bez)serową. Orzechy nerkowca należy najpierw dobrze namoczyć (najlepiej przez całą noc), a następnie zblendować na gładką masę.
-
Wegański kruchy spód do sernika
WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO - możesz przygotować go zarówno w wersji jasnej, jak i ciemnej (z dodatkiem kakao). Wystarczy pominąć jajko, a masło zamienić na roślinną margarynę. Jeśli chcesz, aby kruchy spód był bardziej delikatny, część mąki zastąp mielonymi migdałami.
-
Spód do sernika z wegańskich ciasteczek lub herbatników
SPÓD Z CIASTECZEK/HERBATNIKÓW - przygotujesz go na dwa sposoby: pierwszy, dla bardziej leniwych, to po prostu wyłożenie spodu formy wegańskimi ciasteczkami lub herbatnikami (koniecznie sprawdźcie skład na opakowaniu!). Druga wersja jest tylko nieco bardziej czasochłonna - ciasteczka wystarczy zblendować lub pokruszyć za pomocą wałka i dodać roślinny tłuszcz - świetnie sprawdza się olej kokosowy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, aby łatwo "uklepać" ją w formie
-
Wegański spód do sernika z bakalii
BAKALIE - super smaczny i zdrowy spód z daktyli, orzechów i wiórków kokosowych. Dzięki daktylom jest nie tylko słodki bez dodatku cukru, ale ma kleistą i zwartą konsystencję. Namoczone daktyle należy zblendować z pozostałymi rozdrobnionymi składnikami.
Przepisy na wegańskie serniki pieczone
Pssssst! Ostrzegamy, że wegańskie serniki do złudzenia przypominają smakiem ich tradycyjny odpowiedniki. Zobacz, jakie pieczone serniki w wersji roślinnej możesz przygotować razem ze Wszystkiego Słodkiego.
1. Wegański sernik królewski
Klasyk nad klasykami! Czekoladowy spód i chrupiąca czekoladowa kruszonka na wierzchu. A pomiędzy nic innego, jak najlepsza tofurnikowa masa. Z dodatkiem waniliowego budyniu. W tej prostocie tkwi metoda, sprawdźcie sami!
-
Przepis na wegański sernik królewski
Przepis na klasyczny sernik królewski w wersji wegańskiej - KLIK.
2. Wegański sernik a'la wiedeński
Tradycyjnie, jak na sernik wiedeński przystało, pieczony bez spodu. Ale co tam się dzieje w środku masy! Tofu, ciecierzyca i nerkowce, a to wszystko podkręcone sporą ilością soku z cytryny i pastą waniliową.
-
Przepis na wegański sernik a'la wiedeński
TUTAJ znajdziesz przepis na wegański sernik a'la wiedeński!
3. Seromakowiec wegański
Seromakowiec poleca się nie tylko na święta! Połączenie domowej masy makowej z delikatnym tofurnikiem, a to wszystko oblane czekoladową polewą. Orzechy, kandyzowana skórka pomarańczy i ekstrakt migdałowy - chyba każdy się skusi!
-
Przepis na seromakowiec wegański
Zerknij na przepis na seromakowiec wegański - TUTAJ.
4. Tofurnik pieczony a'la krakowski
Pora na małą dawkę kontrowersji, czyli RODZYNKI W SERNIKU. Ale nie byle jakim - tofurnik pieczony a'la krakowski smakuje wybitnie! Kruchy, przyjemny spód i masa z tofu (naprawdę, ona aż się prosi, żeby zatopić w niej trochę rodzynek!) z dodatkiem skórki otartej z pomarańczy. Polewa, tradycyjnie, to klasyczny lukier. I jest pysznie!
-
Przepis na tofurnik pieczony a'la krakowski
Jedyny, najlepszy i niepowtarzalny tofurnik pieczony a'la krakowski - KLIK.
5. Sernik z kaszy jaglanej (jagielnik)
Prosty, podstawowy jagielnik, czyki wegański sernik na bazie kaszy jaglanej. Prawdziwe dobrodziejstwo dla tych, którzy szukają alternatywnych, zdrowszych wersji słodkości. Jagielnik przygotowany jest na szybkim spodzie z kruchych roślinnych ciasteczek i oleju kokosowego. Orzechy nerkowca, które są w masie, możesz zastąpić np. nasionami słonecznika.
-
Przepis na sernik z kaszy jaglanej (jagielnik)
Przepis na klasyczny jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej, znajdziesz TUTAJ.
6. Tofurnik z bananem i czereśniami
Wegański tofurnik, w dodatku bez cukru, czyli jak otrzymać pyszne ciasto w zdrowszej wersji. Masa z tofu jest słodka dzięki dodatkowi banana i daktyli. Polewa z ciemnej czekolady idealnie komponuje się z czereśniami, które poza sezonem możesz wymienić np. na frużelinę z mrożonych wiśni.
-
Przepis na tofurnik z bananem i czereśniami
Wpadnij po przepis na tofurnik z bananem i czereśniami na naszej stronie - PRZEPIS
7. Wegański sernik gotowany
Sernik bez piekarnika? Wszystko jest możliwe! Jeśli do tej pory nie próbowaliście sernika gotowanego (tak, GOTOWANEGO!), koniecznie zerknijcie na przepis na wegański sernik gotowany. Masę z tofu wystarczy gotować w garnku przez kilka minut i wylać na ciasteczkowy spód. Po schłodzeniu można już tylko jeść, jeść i jeść! P.S. Polecam wykorzystać tofu silken, wychodzi jedwabiście gładki i kremowy!
-
Przepis na wegański sernik gotowany
Aby odkryć tajemnicę gotowanego sernika wegańskiego kliknij po PRZEPIS.
Serniki wegańskie bez pieczenia (na zimno)
Serniki wegańskie można przygotować także na zimno, czyli bez pieczenia. Żelatynę należy zastąpić roślinną substancją żelującą, czyli np. agarem. W przeciwieństwie do tej pierwszej, agar tężeje już w temperaturze 35-45°C bez konieczności chłodzenia w lodówce.
Sprawdź nasze przepisy na roślinne serniki bez pieczenia!
1. Tofurnik bez pieczenia z musem owocowym
Jest pysznie, roślinnie i szybko! Dlatego właśnie pokochacie to ciasto od pierwszego zjedzenia! Silken tofu robi tutaj całą robotę - sernik jest idealnie gładki i aksamitny. Spód blachy wystarczy wyłożyć herbatnikami, a wierzch to orzeźwiający mus truskawkowy - możecie wykorzystać dowolne, ulubione owoce.
-
Przepis na tofurnik bez pieczenia z musem owocowym
A po przepis na tofurnik bez pieczenia z musem owocowym zajrzyj TUTAJ.
2. Wegański sernik oreo
Tak, te małe czarne ciasteczka są wegańskie i śmiało możecie je wykorzystywać w swoich słodkich przepisach! Wegański sernik oreo na spodzie z tych właśnie ciateczek może zastąpić pełnowymiarowy tort - smakuje i wygląda obłędnie. Masa z tofu z dodatkiem jogurtu sojowego mile Was zaskoczy.
Z czym połączyć słodkie oreo? Kwaskowate maliny i ubita śmietanka kokosowa to strzał w 10!
-
Przepis na wegański sernik oreo
Daj się skusić na wegański sernik oreo i sięgnij po nasz PRZEPIS.
3. Nerkownik na zimno z truskawkami
Coś dla fanów tych pysznych, lekko słodkawych orzechów o wyjątkowych wartościach odżywczych. Połączenie nerkowców, tofu i jogurtu kokosowego zwiastuje jedno - nerkownik idealny! Nie zapomnijcie o dodatku pasty z wanilią - jej smak świetnie komponuje się z truskawkową galaretką.
-
Przepis na nerkownik na zimno z truskawkami
Masz ochotę na najlepszy nerkownik na zimno z truskawkami? Wystarczy jeden KLIK!
4. Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
Królewski tofurnik na bogato! Najlepszy spód z daktyli, wiórków kokosowych i orzechów nerkowca, a na nim tofurnikowa masa z dodatkiem ciemnej czekolady i kakao. Kropką nad "i" są świeże figi - skropione syropem z agawy i posypane posiekanymi pistacjami. Tofurnik czekoladowy grzechu wart!
-
Krok 1
Daj się skusić na tofurnik czekoladowy z figami na zimno - przepis znajdziesz TUTAJ.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/z-czego-zrobic-weganski-sernik |
Komentarze