1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Cynamon

Cynamon

trzy laski cynamonu i zmielony cynamon

Cynamon

Cynamon to przyprawa uzyskiwana z wysuszonej kory cynamonowca, która jest bardzo aromatyczna, o słodko-korzennym i lekko pikantnym smaku. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za charakterystyczny smak tej przyprawy jest aldehyd cynamonowy. Przyprawa ma zastosowanie zarówno w deserach, ciastach, napojach, jak i w daniach wytrawnych. Cynamon występuje w sprzedaży w postaci sproszkowanej i lasek cynamonu. Obecnie dostępny jest cynamon pochodzący z Chin (kasja), który ma ciemny, rdzawy kolor oraz ostry piekący smak, a także najbardziej ceniony - cynamon ze Sri Lanki (cejloński) o jasnym, żółtobrązowym kolorze i delikatnym, lekko piekącym, słodko-korzennym smaku.

 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej