1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Puree (mus) z dyni

Puree (mus) z dyni

puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 25 ocen

Najprostszy sposób na przygotowanie puree z dyni to jej upieczenie! Mus z tego warzywa świetnie sprawdzi się do jesiennych dań i wypieków. Możesz go przechowywać w lodówce do 5 dni lub podzielić na porcje, zamrozić i wykorzystać później. Pieczoną dynię możesz wykorzystać do przygotowania ciasta dyniowego, sernika z dynią, placuszków, bułeczek czy muffinek dyniowych

Jaką dynię wybrać do przygotowania puree? Hokkaido, piżmową, a może prowansalską? Wybór należy do Ciebie! Warto pamiętać o tym, że skórka z dyni hokkaido jest jadalna i po upieczeniu nie trzeba jej obierać, ale można. Dynia prowansalska nada wypiekom intensywnego smaku, a dynia piżmowa (odmiana Butternut) maślanej nuty. 

Więcej o tajnikach dyni przeczytasz w naszej poradzie Wszystko co musisz wiedzieć o dyni


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie puree z pieczonej dyni:

  • Krok 1

    Dynię umyj i podziel na części. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upiecze. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190ºC. Wstaw pokrojoną dynię i piecz przez około 45-50 minut.* Dokładny czas pieczenia zależy od grubości kawałków dyni. Sprawdź, czy dynia jest miękka za pomocą widelca. 

    Dynia pokrojona na kawałki, ułożona na papierze do pieczenia
  • Krok 2

    Po wystudzeniu, usuń pestki i zmiksuj dynię za pomocą blendera na gładkie puree. Jeżeli dynia będzie mieć w sobie sporo wody, warto ją odcedzić.

    Zblendowany mus z dyni
  • Krok 3

    Gotowe puree z pieczonej dyni odstaw do miseczki do przestudzenia. W ten sposób przygotowane puree będzie stanowić świetny dodatek do ciast i deserów. 

    Mus z dyni przełożony do białej miseczki
  • O czym warto pamiętać przy pieczeniu dyni?

    Na czas pieczenia dynię możesz przykryć folią aluminiową, żeby nie wyschła. Będzie ona wtedy rzadsza i bardziej wodnista. Jeśli chcesz uzyskać efekt gęstego musu z dyni, nie korzystaj z folii. 

    Do pieczenia świetnie nadaje się odmiana hokkaido, która jest bardzo kremowa po upieczeniu.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/puree-mus-z-dyni

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej