Puree (mus) z dyni
Najprostszy sposób na przygotowanie puree z dyni to jej upieczenie! Mus z tego warzywa świetnie sprawdzi się do jesiennych dań i wypieków. Możesz go przechowywać w lodówce do 5 dni lub podzielić na porcje, zamrozić i wykorzystać później. Pieczoną dynię możesz wykorzystać do przygotowania ciasta dyniowego, sernika z dynią, placuszków, bułeczek czy muffinek dyniowych.
Jaką dynię wybrać do przygotowania puree? Hokkaido, piżmową, a może prowansalską? Wybór należy do Ciebie! Warto pamiętać o tym, że skórka z dyni hokkaido jest jadalna i po upieczeniu nie trzeba jej obierać, ale można. Dynia prowansalska nada wypiekom intensywnego smaku, a dynia piżmowa (odmiana Butternut) maślanej nuty.
Więcej o tajnikach dyni przeczytasz w naszej poradzie Wszystko co musisz wiedzieć o dyni!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie puree z pieczonej dyni:
-
Krok 1
Dynię umyj i podziel na części. Im mniejsze kawałki, tym szybciej się upiecze. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190ºC. Wstaw pokrojoną dynię i piecz przez około 45-50 minut.* Dokładny czas pieczenia zależy od grubości kawałków dyni. Sprawdź, czy dynia jest miękka za pomocą widelca.
-
Krok 2
Po wystudzeniu, usuń pestki i zmiksuj dynię za pomocą blendera na gładkie puree. Jeżeli dynia będzie mieć w sobie sporo wody, warto ją odcedzić.
-
Krok 3
Gotowe puree z pieczonej dyni odstaw do miseczki do przestudzenia. W ten sposób przygotowane puree będzie stanowić świetny dodatek do ciast i deserów.
O czym warto pamiętać przy pieczeniu dyni?
Na czas pieczenia dynię możesz przykryć folią aluminiową, żeby nie wyschła. Będzie ona wtedy rzadsza i bardziej wodnista. Jeśli chcesz uzyskać efekt gęstego musu z dyni, nie korzystaj z folii.
Do pieczenia świetnie nadaje się odmiana hokkaido, która jest bardzo kremowa po upieczeniu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/puree-mus-z-dyni |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze