Korzenny piernikowy aromat to nieodłączny zapach Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny piernik na miodzie to jeden z najstarszych słodkich wypieków i niekwestionowany król świątecznego stołu. Przygotowuje się go na miesiąc przed świętami, ponieważ jego dojrzewanie powinno trwać 4-6 tygodni. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi piernik, przeczytaj nasz poradnik!
Jak upiec piernik świąteczny? – najważniejsze składniki.
Podstawą każdego piernika jest dobrej jakości miód, najlepiej spadziowy, kakao oraz odpowiednia mieszanka przypraw do piernika w skład której wchodzi: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, anyż i pieprz oraz kardamon.
Do przygotowania ciasta na piernik będziesz potrzebować jeszcze kilku podstawowych składników:
- masło,
- cukier,
- mąkę pszenną,
- mąkę pełnoziarnistą, najlepiej żytnią,
- jajka,
- mleko,
- sól,
- powidła śliwkowe.
Przepisy na klasyczny piernik zawierają mąkę pszenną, jajka oraz mleko, dlatego nie będą mogły z niego skorzystać osoby uczulone na gluten oraz weganie. Na szczęście, w bardzo łatwy sposób można wyczarować zarówno przepyszny piernik bezglutenowy, jak i wegański. Robi je się dużo szybciej niż piernik staropolski, ponieważ nie wymagają procesu dojrzewania.
Do przygotowania piernika w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej używamy mieszanek mąk bez glutenu: owsianej bezglutenowej, migdałowej oraz skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast w wersji wegańskiej mleko zastępujemy napojem sojowym, miód – syropem klonowym, syropem z agawy lub miodem sztucznym, a jajka - mielonym siemieniem lnianym wymieszanym z wrzątkiem.
-
Przepis na piernik bez glutenu
Prosty piernik bezglutenowy wykonujemy z mieszanek mąk nie zawierających glutenu.
-
Piernik wegański
Łatwy piernik wegański nie ma w składzie miodu, jajek i mleka.
Jak zrobić ciasto piernikowe?
Na Wszystkiego Słodkiego przygotowaliśmy łatwy przepis tradycyjny piernik dojrzewający, który zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie prawdziwego staropolskiego piernika składa się z dwóch etapów:
1. Minimum na miesiąc przed świętami przygotowuje się ciasto piernikowe, które później dojrzewa w lodówce.
2. Na kilka dni przed świętami z dojrzałego ciasta pieczemy blaty piernikowe, przekładamy je marmoladą, a gotowy piernik oblewamy polewą z czekolady.
Drugi etap przygotowania piernika staropolskiego
Pieczenie i przekładanie piernika staropolskiego to drugi etap pracy wykonywany kilka dni przed świętami.
Samo wykonanie ciasta piernikowego nie jest pracochłonne i trudne.
- W dużym garnku umieszczamy miód, cukier, wanilię i masło podgrzewamy do zagotowania, a następnie studzimy.
- Mokre składniki, czyli mleko i jajka mieszamy dokładnie rózgą w misce.
- Do drugiej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, przyprawę korzenną i szczyptę soli.
- Do letniej masy miodowo-maślanej stopniowo dodajemy mokre i suche składniki, dokładnie mieszając, a następnie pieczemy.
- W przypadku piernika dojrzewającego, wyrobione plastyczne ciasto najpierw przekładamy do kamionki lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki.
Jak przechowywać dojrzewające ciasto piernikowe?
Gotowe zagniecione ciasto na piernik umieszczamy w kamionce, emaliowanym garnku albo ceramicznej lub szklanej misce, a następnie naczynie przykrywamy ściereczką lub folią, którą zabezpieczamy sznureczkiem albo gumką przed zsunięciem się. Misę z ciastem stawiamy w chłodnym miejscu, gdzie panuje temperatura około 5-7°C. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura przechowywania może sprawić, że ciasto się zepsuje, a zbyt niska spowolni proces dojrzewania ciasta.
Jak upiec piernik dojrzewający?
Piernik najlepiej piec 3 dni przed świętami. Na 6 godzin przed pieczeniem piernika, należy wyjąć ciasto z lodówki, aby je ogrzać. Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części, które należy rozwałkować na kształt blaszki do pieczenia (można pomóc sobie szablonem wyciętym z papieru do pieczenia). Piernikowe blaty pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut.
Jak zrobić pyszny piernik staropolski? – praktyczne porady.
- Im dłuższy proces dojrzewania piernika, tym jego smak będzie pełniejszy. Minimalny czas dojrzewania ciasta to 2 tygodnie.
- Piernik zaraz po upieczeniu jest dość twardy, dlatego piecze się go na 3-4 dni przed świętami, zawija w folię, by zdążył skruszeć i dopiero po tym czasie przekłada się go powidłami.
- Do przełożenia piernika używamy dobrej jakości powideł śliwkowych, czekośliwki, dżemu z gorzkiej pomarańczy lub z czarnej porzeczki, kremu orzechowego, karmelu, marcepanu.
- Wierzch piernika dekorujemy roztopioną z masłem czekoladą gorzką, skórką pomarańczową, kandyzowanymi mandarynkami, posiekanymi orzechami.
Szybkie pierniki ”last minute”!
Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepisy przygotowanie szybkich wersji piernika, które wykonasz tuż przed świętami z tych samych składników, co piernik dojrzewający.
-
Przepis na łatwy i szybki przepis na piernik
Szybki i prosty piernik z powidłami to już klasyka gatunku i idealne rozwiązanie na świąteczne last minute. Ciasto przygotowuje się w bardzo podobny sposób, jak piernik tradycyjny, ale nie wymaga on dojrzewania, pieczemy go od razu po przygotowaniu
-
Kostka piernikowa
Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek to prawdziwie królewskie ciasto o obłędnym smaku, które idealnie wpisze się w atmosferę Świąt i zrobi wielkie wrażenie na rodzinie. Najpierw przygotowujemy dekorację z kandyzowanych gruszek, a następnego dnia pieczemy ciasto piernikowe, które przekładamy śmietankowo-cynamonowym kremem oraz uprażonymi jabłkami.
-
Przepis na piernik czekoladowy
Piernik czekoladowy z korzenną polewą to odświętna wariacja przepisu na klasyczny piernik. Wilgotne piernikowe ciasto przełożone jest wyśmienitą miodowo-korzenną galaretką oraz rozpływającym się w ustach kremem na bazie śmietanki i białej czekolady.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-piernik-swiateczny-wskazowki |
Komentarze