1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić piernik świąteczny? Wskazówki

Jak zrobić piernik świąteczny? Wskazówki

piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku
piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku
Zaktualizowano:

Korzenny piernikowy aromat to nieodłączny zapach Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny piernik na miodzie to jeden z najstarszych słodkich wypieków i niekwestionowany król  świątecznego stołu. Przygotowuje się go na miesiąc przed świętami, ponieważ jego dojrzewanie powinno trwać 4-6 tygodni. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi piernik, przeczytaj nasz poradnik!


Jak upiec piernik świąteczny? – najważniejsze składniki.

 

Podstawą każdego piernika jest dobrej jakości miód, najlepiej spadziowy, kakao oraz odpowiednia mieszanka przypraw do piernika w skład której wchodzi: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, anyż i pieprz oraz kardamon.

Do przygotowania ciasta na piernik będziesz potrzebować jeszcze kilku podstawowych składników:

  • masło,
  • cukier,
  • mąkę pszenną,
  • mąkę pełnoziarnistą, najlepiej żytnią,
  • jajka,
  • mleko,
  • sól,
  • powidła śliwkowe.

Przepisy na klasyczny piernik zawierają mąkę pszenną, jajka oraz mleko, dlatego nie będą mogły z niego skorzystać osoby uczulone na gluten oraz weganie. Na szczęście, w bardzo łatwy sposób można wyczarować zarówno przepyszny piernik bezglutenowy, jak i wegański. Robi je się dużo szybciej niż piernik staropolski, ponieważ nie wymagają procesu dojrzewania.

Do przygotowania piernika w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej używamy mieszanek mąk bez glutenu: owsianej bezglutenowej, migdałowej oraz skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast w wersji wegańskiej mleko zastępujemy napojem sojowym, miód – syropem klonowym, syropem z agawy lub miodem sztucznym, a jajka - mielonym siemieniem lnianym wymieszanym z wrzątkiem.

 


Jak zrobić ciasto piernikowe?

Na Wszystkiego Słodkiego przygotowaliśmy łatwy przepis tradycyjny piernik dojrzewający, który zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie prawdziwego staropolskiego piernika składa się z dwóch etapów:

1. Minimum na miesiąc przed świętami przygotowuje się ciasto piernikowe, które później dojrzewa w lodówce.

2. Na kilka dni przed świętami z dojrzałego ciasta pieczemy blaty piernikowe, przekładamy je marmoladą, a gotowy piernik oblewamy polewą z czekolady.


Drugi etap przygotowania piernika staropolskiego

Pieczenie i przekładanie piernika staropolskiego to drugi etap pracy wykonywany kilka dni przed świętami.

Samo wykonanie ciasta piernikowego nie jest pracochłonne i trudne.

  • W dużym garnku umieszczamy miód, cukier, wanilię i masło podgrzewamy do zagotowania, a następnie studzimy.
  • Mokre składniki, czyli mleko i jajka mieszamy dokładnie rózgą w misce.
  • Do drugiej miski przesiewamy suche składniki: mąkę, przyprawę korzenną i szczyptę soli.
  • Do letniej masy miodowo-maślanej stopniowo dodajemy mokre i suche składniki, dokładnie mieszając, a następnie pieczemy.
  • W przypadku piernika dojrzewającego, wyrobione plastyczne ciasto najpierw przekładamy do kamionki lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki.
piernik staropolski przekładany powidłami śliwkowymi

Jak przechowywać dojrzewające ciasto piernikowe?

Gotowe zagniecione ciasto na piernik umieszczamy w kamionce, emaliowanym garnku albo ceramicznej lub szklanej misce, a następnie naczynie przykrywamy ściereczką lub folią, którą zabezpieczamy sznureczkiem albo gumką przed zsunięciem się. Misę z ciastem stawiamy w chłodnym miejscu, gdzie panuje temperatura około 5-7°C. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura przechowywania  może sprawić, że ciasto się zepsuje, a zbyt niska spowolni proces dojrzewania ciasta.


Jak upiec piernik dojrzewający?

Piernik najlepiej piec 3 dni przed świętami. Na 6 godzin przed pieczeniem piernika, należy wyjąć ciasto z lodówki, aby je ogrzać. Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części, które należy rozwałkować na kształt blaszki do pieczenia (można pomóc sobie szablonem wyciętym z papieru do pieczenia). Piernikowe blaty pieczemy w temperaturze 160°C przez ok. 15 minut.


Jak zrobić pyszny piernik staropolski? – praktyczne porady.

  • Im dłuższy proces dojrzewania piernika, tym jego smak będzie pełniejszy. Minimalny czas dojrzewania ciasta to 2 tygodnie.
  • Piernik zaraz po upieczeniu jest dość twardy, dlatego piecze się go na 3-4 dni przed świętami, zawija w folię, by zdążył skruszeć i dopiero po tym czasie przekłada się go powidłami.
  • Do przełożenia piernika używamy dobrej jakości powideł śliwkowych, czekośliwki, dżemu z gorzkiej pomarańczy lub z czarnej porzeczki, kremu orzechowego, karmelu, marcepanu.
  • Wierzch piernika dekorujemy roztopioną z masłem czekoladą gorzką, skórką pomarańczową, kandyzowanymi mandarynkami, posiekanymi orzechami.

Szybkie pierniki ”last minute”!

Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepisy przygotowanie szybkich wersji piernika, które wykonasz tuż przed świętami z tych samych składników, co piernik dojrzewający. 

 

 

  • Przepis na łatwy i szybki przepis na piernik

    Szybki i prosty piernik z powidłami to już klasyka gatunku i idealne rozwiązanie na świąteczne last minute. Ciasto przygotowuje się w bardzo podobny sposób, jak piernik tradycyjny, ale nie wymaga on dojrzewania, pieczemy go od razu po przygotowaniu

    piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku
  • Kostka piernikowa

    Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek to prawdziwie królewskie ciasto o obłędnym smaku, które idealnie wpisze się w atmosferę Świąt i zrobi wielkie wrażenie na rodzinie. Najpierw przygotowujemy dekorację z kandyzowanych gruszek, a następnego dnia pieczemy ciasto piernikowe, które przekładamy śmietankowo-cynamonowym kremem oraz uprażonymi jabłkami.

  • Przepis na piernik czekoladowy

    Piernik czekoladowy z korzenną polewą to odświętna wariacja przepisu na klasyczny piernik. Wilgotne piernikowe ciasto przełożone jest wyśmienitą miodowo-korzenną galaretką oraz rozpływającym się w ustach kremem na bazie  śmietanki i białej czekolady.

    piernik czekoladowy z korzenną polewą
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-zrobic-piernik-swiateczny-wskazowki

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej