1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

ciasto Marysieńka na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem waniliowym i plackiem orzechowym, wykończone polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

"Marysieńka" to wyjątkowe ciasto o waniliowo-czekoladowym 🍫 smaku, z wyrazistą orzechową nutą. Kakaowy, aromatyczny biszkopt, placek orzechowy oraz krem waniliowy idealnie się uzupełniają. Całości dopełnia polewa czekoladowa. Przepis odpowiedni na każdą okazję. Już sam zapach podczas przygotowywania sprawił, że nie mogłam doczekać się efektu końcowego! Polecam! 💗

Zobacz koniecznie nasze porady:

Jak zrobić Ganache, czyli krem czekoladowy?

Jak zrobić polewę czekoladową?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie biszkoptu kakaowego do ciasta Marysieńka:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Jajka ucieraj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy.

  • Krok 3

    Do ubitych jajek delikatnie wmieszaj proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę pszenną.

  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto odłóż do wystudzenia.

  • Krok 5

    Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części.

Placek orzechowy:

  • Krok 6

    Formę od biszkoptu umyj i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 7

    Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier.

  • Krok 8

    Miód wlewaj cienkim strumieniem do białek i dobrze wymieszaj.

  • Krok 9

    Dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dalej ubijaj.

  • Krok 10

    Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do formy. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170°C. Upieczony placek pozostaw do wystudzenia.

Krem waniliowy:

  • Krok 11

     Mleko zagotuj z cukrem z wanilią.

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 12

    Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj do otrzymania konsystencji pasty.

  • Krok 13

    Cienkim strumieniem dolewaj gorące mleko i dobrze wymieszaj.

  • Krok 14

    Całość przelej do garnka i ciągle mieszając, gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia kremu (około 5 minut).

  • Krok 15

    Gorący krem przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała kremu (wtedy na powierzchni nie pojawi się kożuch) i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 16

    Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na jasny krem.

  • Krok 17

    Do masła stopniowo dodawaj krem waniliowy i za pomocą miksera krótko wymieszaj.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 18

    Czekoladę połam i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.

Przełożenie ciasta Marysieńka:

  • Krok 19

    Jedną częścią biszkoptu wyłóż dno blachy, posmaruj go połową kremu waniliowego.

  • Krok 20

    Na krem połóż placek orzechowy.

  • Krok 21

    Posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

  • Krok 22

    Na cieście rozsmaruj polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-marysienka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej