1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. Ż
  4. Żelatyna

Żelatyna

Żelatyna w listkach ułożona na blacie, obok żelatyna w proszku na blacie.

Żelatyna

Żelatyna to naturalne białko pochodzenia zwierzęcego, które umożliwia tworzenie żelu. Jest pozyskiwana ze skóry, kości, ości i ścięgien zwierzęcych w wyniku częściowej hydrolizy kolagenu. Żelatyna jest stosowana głównie w produktach spożywczych i kuchni domowej. Dzięki jej dodatkowi możemy wykonać pianki, galaretki, serniki na zimno lub usztywnić krem na bazie bitej śmietany. Podczas pracy z żelatyną należy pamiętać by jej nie zagotować, gdyż wówczas traci ona swoje właściwości żelujące. Żelatyna jest dostępna jako produkt w proszku oraz w listkach.

 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej