Już są! W warzywniakach, na leśnych polanach i przede wszystkim - w naszych kuchniach! Eksplozja smaku i prawdziwa bomba witaminowa, czyli JAGODY🫐 Jeśli czekasz na nie cały rok i uwielbiasz ciasta z jagodami, podpowiadamy, jak przygotować jagody do ciasta i co zrobić, żeby nie wyciekały z tak bardzo wyczekiwanych jagodzianek!💜
Z jagodami należy obchodzić się ostrożnie - małe i delikatne owoce łatwo uszkodzić, dlatego przed myciem dobrze jest podzielić je na mniejsze partie, żeby nie zgniotł się na mało apetyczną papkę. Pamiętajmy, że zarówno owoce ze sklepu jak i z lasu należy dokładnie umyć ze względu na ryzyko zakażenia się bąblowicą.
-
1. Zalej jagody zimną wodą
Jagody, z lasu czy ze sklepu, należy porządnie umyć. Umieść jagody w dużej misce i zalej zimną wodą. Gałązki, listki i inne nieczystości wypłyną na powierzchnię - usuń je. Powtórz czynność 2-3 razy, aby mieć pewność, że jagody są czyste.
-
2. Przełóż jagody na sitko
Następnie opłucz owoce pod bieżącą wodą na sitku lub durszlaku delikatnym strumieniem wody, żeby nie uszkodzić ich.
*Jeśli jagód jest sporo, dobrze jest podzielić je na niewielkie partie.
-
3. Wyłóż jagody na papierowy ręcznik
Jagody zostaw na sitku, żeby dobrze ociekły. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy - delikatnie, żeby owoce nie popękały. Zostaw, aby przeschły.
-
4. Oprósz jagody mąką
Owoce przesyp do miski i delikatnie oprósz mąką - dzięki temu wchłoną wilgoć, nie opadną na dno ciasta i zmniejszą ryzyko zakalca.
Czy jagody do ciasta trzeba rozmarażać?
Pyszne ciasto z jagodami w środku zimy? Dlaczego nie! Do wypieków z powodzeniem wykorzystasz także mrożone owoce. Co więcej, przed pieczeniem nie trzeba ich rozmrażac. Mrożone jagody możesz dodać do babeczek, muffinek i ucieranych ciast czy sernika. Podobnie jak ze świeżymi owocami, przed samym wyłożeniem na ciasto oprósz je niewielką ilością mąki.
Jeśli jednak planujesz rozmrozić owoce, najlepiej zrobić to w lodówce, a następnie odsączyć owoce z nadmiaru wody i soku.
Co zrobić, żeby jagody nie wypływały podczas pieczenia?
Drożdżowe bułeczki z jagodami, czyli jagodzianki, to coroczny rarytas i obowiązkowy deser w środku lata. Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułeczek podczas pieczenia?
Wymieszaj je z cukrem i mąką ziemniaczaną - mąka podczas pieczenia zagęści wyciekający z owoców sok, tworząc frużelinę. Dzięki temu jagody będą bardziej zwarte i nie wyciekną z jagodzianek.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-jagody-do-ciasta |
Komentarze