1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Przepisy świąteczne last minute

Przepisy świąteczne last minute

piernik bez glutenu oblany czekoladą
piernik bez glutenu oblany czekoladą
Zaktualizowano:

Przeraża Cię wizja wielogodzinnego przygotowywania świątecznych potraw i ciast, a nastawianie piernika staropolskiego przyprawia Cię o grudniowy zawrót głowy?

Z myślą o wszystkich, którzy świąteczną krzątaninę z różnych przyczyn zostawiają na ostatnią chwilę, zestawiliśmy najlepsze przepisy last minute - czyli takie, które nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni, a produkty do nich potrzebne kupić praktycznie w każdym sklepie. 

Nie masz czasu na skomplikowane i czasochłonne ciasta bożonarodzeniowe? Zobacz nasze sprawdzone przepisy świąteczne last minute - gwiazdkowy klimat przy wigilijnym stole można stworzyć nawet w mgnieniu oka! 🧑‍🎄


Piernik - łatwy i szybki przepis

Nie wyobrażasz sobie Świąt bez zapachu przyprawy piernikowej, wprawiającej w cudowny nastrój? Przygotuj bożonarodzeniowy klasyk, czyli piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladową polewą. Nie wymaga wiele pracy i nie spędzisz nad nim długich godzin w kuchni, a efekt końcowy zadowoli nawet największych łasuchów. 


Blok czekoladowy

A może słodki powrót do przeszłości? Blok czekoladowy dawniej zastępował trudno dostępne słodycze, w szczególności czekoladę, i zajmował czołowe miejsce w kulinarnych notatnikach naszych mam i babć. I chociaż na jakis czas odszedł do lamusa, doczekał się swojego renesansu. 

Masa z mleka w proszku, masła i kakao, obficie wypełniona orzechami, suszonymi owocami i chrupiącymi herbatnikami. Wykorzystaj świąteczny szablon lub foremkę, żeby ozdobić gotowy blok czekoladowy!

 


Seromak

Nie masz czasu na stół zastawiony różnorodnymi ciastami, ale jednocześnie chcesz uniknąć kulinarnej awantury o wyższości makowca nad sernikiem? Z pomocą przychodz rozwiązanie 2 w 1, czyli seromak!

Połączenie domowej masy makowej - pełnej miodu i bakalii, z delikatną sernikową warstwą. Wilk syty i owca cała, a to pyszne ciasto przygotujesz naprawdę w szybki i prosty sposób. 


Makowiec japoński

Najszybszy makowiec świata, czyli makowiec japoński. Jego ekspresowe wykonanie sprawia, że zdążysz przygotować całe ciasto jeszcze zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Do makowca japońskiego nie potrzeba spodu, i to największa oszczędność czasu. Jedyne wyzwanie to przygotowanie domowej masy makowej, ale z naszym przepisem to nic trudnego! Dodatek startych jabłek sprawia, że ciasto dłużej pozostaje wilgotne.


Sernik z adwokatem

Klasyk w nieco dekadenckiej odsłonie, czyli sernik z adwokatem. Spód na bazie pokruszonych herbatników z masłem zajmie Ci zaledwie chwilę, a waniliowa masa serowa przykryta jest zaskakującą żelką z adwokatu. Możesz wykorzystać gotowy ajerkoniak, lub przygotować go samodzielnie - to nie tylko oryginalny dodatek do ciast, ale też świetny pomysł na drobny, świąteczny upominek. 

 


Ciasto marchewkowe

Najlepsze, puszyste, o korzennym zapachu cynamonu... o cieście marchewkowym można by pisać bez końca, ale zamiast tego lepiej je po prostu upiec! Ciasto jest puszyste, wilgotne i szybkie w przygotowaniu, a wisienką na torcie jest pyszny krem na bazie masła i lekko słonego serka kanapkowego. Wierzch posyp orzechami włoskimi i... smacznego!


Sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka, czyli ciasto, którego główny składnik znajdziesz w każdym mniejszym sklepie i supermarkecie. Niewątpliwym atutem twarogu z wiaderka jest fakt, że jest już zmielony, a jego konsystencja jest gładka. Warto sięgać po twaróg dobrej jakości, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.

Sernik z wiaderka pieczemy bez spodu, a na wierzchu wystarczy oprószyć go cukrem pudrem, który na myśl przywodzi delikatny, pierwszy śnieg!


Ciasteczka korzenne z orzechami pinii

Brak Ci czasu na pieczenie wymagających i skomplikowanych ciast? Ciasteczka korzenne z orzechami pinii są świetną alternatywą dla świątecznych wypieków. Aromatyczne i kruche. znikają w mgnieniu oka i będą świetną słodką przekąską na grudniowe popołudnia przy zimowej herbacie.


Keks z bakaliami

Święta nierozerwanie kojarzą się z bakaliami. Suszone śliwki, morele, rodzynki i orzechy to te przysmaki, po które chętnie sięgamy w tym magicznym czasie. Są ciasta, które nie istnieją bez porządnej porcji bakalii, a jednym z nich jest świąteczny keks. 

To jeden z tych przepisów, które przygotujesz w szybki i prosty sposób, łącząc składniki w zaledwie jednej misce. A w tym zwariowanym okresie zależy nam przecież na oszczędności czasu!


Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami

Szukasz przepisu na świąteczne ciasto bez glutenu? Świąteczna bezglutenowa babka z bakaliami powstała na bazie mąki ryżowej i mielonych migdałów, a po upieczeniu została obficie oblana najpyszniejszym lukrem z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy. Czy może być bardziej świąteczne połączenie?


Batoniki czekoladowe z cynamonem

Nie potrzebujesz zapasu ciast, aby poczuć magię Świąt! Z batonikami czekoladowymi z cynamonem przeniesiesz się do zimowej krainy zapachów i smaków. Chrupiące, wciągają z każdym kęsem czekoladowej masy wypełnionej orzechami i dodatkiem cynamonu. Świetna, świąteczna alternatywa dla gotowych batoników ze sklepu.


Pani Walewska bez pieczenia

W zestawieniu świątecznych przepisów last minute nie mogło zabraknąć propozycji bez pieczenia. Kruche ciasto z powodzeniem możemy zastąpić herbatnikami, które pod wpływem masy miękną, tworząc naprawdę apetyczną całość. Dla przełamania słodyczy masy budyniowej warto sięgnąć po dżem z kwaśnych owoców - czarna porzeczka przychodzi na myśl jako pierwsza! Prażone migdały i pokruszone beziki na wierzchu ciasta będą chrupać niczym śnieżna wartswa pod stopami podczas świątecznego spaceru.


Brownie piernikowe ze śliwką

Brownie to pewniak na każdą okazję i o każdej porze roku. Co zrobić, żeby nadać temu ciasto nieco bardziej świąteczny charakter? Do gęstej, czekoladowej masy wystarczy dodać przyprawę piernikową i suszone śliwki. W ten sposób mamy szybkie, i przede wszystkim pyszne bożonarodzeniowe ciasto, którego nie sposób sobie odmówić. 


Świąteczna beza z żurawiną

Ciasto, które zachwyci smakiem, ale też formą. Najpiękniejsza słodka ozdoba świątecznego stołu, czylu beza z żurawiną. Przygotuj ją w formie wieńca wypełnionego żurawinowym nadzieniem przykrytym waniliowym kremem z mascarpone. Połaczenie chrupkiej i słodkiej bezy z kwaskowatymi owocami to duet idealny!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/przepisy-swiateczne-last-minute

Komentarze

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej