Jeśli w Twojej kuchni do tej pory nie znalazł swojego miejsca rant cukierniczy - pora to zmienic! Ranty cukiernicze świetnie zastępują tradycyjne tortownice i blaszki - idealnie sprawdzą się do pieczenia biszkoptów, serników czy szarlotek. Złożysz w nich torty i przekładane ciasta kostki, które po wyjęciu z rantu mają idealnie równe i proste krawędzie oraz brzegi.
Jeśli do tej pory nie miałaś o nich pojęcia lub nie do końca wiedziałaś, jak z nich korzystać - wszystko wyjaśniamy!
Ranty cukiernicze, okrągłe i prostokątne, znajdziesz w naszym sklepie na Allegro! Kliknij TUTAJ 🧡
Dlaczego warto korzystać z rantów cukierniczych?
1. Ranty cukiernicze, zwłaszcza te regulowane, to świetne rozwiązanie dla osób, które często pieką - kilka tradycyjnych tortownic w różnych rozmiarach można zastąpić jednym rantem, którego zakres regulacji wynosi od 18 do 30 cm - oznacza to, że samodzielnie regulujemy średnicę naszego ciasta.
2. Przygotowując biszkopt na tort w wysokim rancie (np. 12 czy 15 cm) możemy otrzymać naprawdę wysokie ciasto - biszkopt ma spory zapas miejsca, żeby "rosnąć" i wspinać się po ściankach rantu.
3. Składanie ciast i tortów w rancie jest banalnie proste i sprawia, że gotowe ciasta mają idealnie proste i równe brzegi. Tort składany w rancie łatwo otynkować, a gotowe ciasto wygląda estetycznie.
-
Rant zgrzewany czy regulowany?
Na rynku dostępne są ranty regulowane oraz zgrzewane. Te pierwsze możesz dostosować do swoich potrzeb i wybrać rozmiar ciasta, jakie chcesz przygotować. Regulowaną obręcz zapinasz na wybranej średnicy. Niektóre ranty regulowane mają wygodną podziałkę, która pomaga zaznaczyć wielkość ciasta.
Ranty zgrzewane mają jeden, stały rozmiar bez możliwości regulacji. Praca z nimi wymaga nieco wprawy, żeby wyjąć biszkopt czy gotowe ciasto, ale zgrzewane obręcze rzadziej się odkształcają po długim i intensywnym użytkowaniu.
Niezależnie od tego, który rodzaj rantu wybierzesz, postaw na produkty wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które posłużą Ci na długie lata.
Jak piec biszkopt w rancie?
Pieczeni w rancie to nic trudnego! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach. Poniżej znajdziesz krótką instrukcję, jak upiec klasyczny biszkopt w regulowanym rancie.
Sprawdzony przepis na biszkopt? Biszkopt bez mąki ziemniacznej (idealny do tortu)
-
Krok 1
Przygotuj rant, papier do pieczenia i spinki. Zapnij rant na wybranej średnicy.
-
Krok 2
Arkusz papieru podłóż pod rant, a nastepnie zabezpiecz dolne krawędzie, zawijając papier do góry i przypinając go dodatkowymi spinkami. W ten sposób mamy pewność, że ciasto nie wycieknie.
Przed wylaniem ciasta do rantu postaw go na płaskiej i sztywnej blaszce, dzięki czemu bez problemu przeniesiesz całość do piekarnika.
-
Krok 3
Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystygnięcia. Długim, ostrym nożem oddziel biszkopt od rantu, dociskając ostrzem do blaszki.
-
Krok 4
Gotowy biszkopt szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny - schłodzony biszkopt łatwiej się kroi, nie kruszy się i nie odkształca.
Jak składać tort w rancie?
Biszkopt gotowy? Pora na składanie tortu w rancie - dzieki temu będzie równy, a użyte musy nie wyleją się poza ciasto zanim zdążą się ustabilizować.
Przygotuj wybrane kremy, musy, żelki czy chrupki - składamy!
-
Krok 1
Biszkopt przekrój na blaty. Dolny blat połóż na podkładzie cukierniczym (docelowym lub roboczym) - ważne, aby był większej średnicy niż ciasto, co pozwoli nam sprawnie je przenieść.
Zapnij rant spinkami dookoła dolnego blatu i wykładaj kolejne warstwy ciasta. Gotowy tort owiń folią spożwyczą i odstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin (idealnie, aby chłodził się np. całą noc).
-
Krok 2
Tort oddziel od rantu ostrym nożem - dokładnie w tej sam sposób, jak przy oddzielaniu samego biszkoptu. Najlepiej zrobić to jednym ruchem - przesuwając dociśniętym do blaszki ostrzem wzdłuż krawędzi rantu.
-
Krok 3
Gotowe! Tort o idealnie równych i prostych bokach możesz teraz dowolnie udekorować.
Mycie i przechowywanie rantów
Jak dbać o ranty, żeby długo nam służyły i nadal były w świetnym stanie? Po każdym użyciu rant należy umyć - możesz zrobić to ręcznie lub w zmywarce.
Ranty dobrze jest przechowywać spięte luźno spinkami - jeśli masz kilka rantów, możesz włożyć jeden w drugi, oszczedzając przy tym miejsce w kuchennych szafkach.
Pamiętaj, aby regulować rant zgodnie z podanym przez producenta zakresem średnicy. Zbyt mocne ściskanie rantu może spowodować jego zniekształcenie.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/rant-cukierniczy-jak-go-uzywac |
Komentarze