1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. B
  4. Brownie/Brownies

Brownie/Brownies

3 kawałki brownie ułożone jedne na drugim

Brownie/Brownies

Brownie (czyt. brałni) to pochodzące z kuchni amerykańskiej mocno czekoladowe ciasto składające się z czekolady (ok. 70%), masła, cukru, jaj oraz niewielkiej ilości mąki. Brownie z białej czekolady nazywamy blondie. Najpopularniejszym dodatkiem do brownie są orzechy. Upieczone ciasto powinno być wilgotne w środku z chrupiącą skorupką na zewnątrz. Kroi się je na niewielkie porcje, najczęściej w formie kwadratów. Pierwszą wzmiankę o brownie można znaleźć w książkach kucharskich z 1904 roku. Według legendy Mildred Brown Schrumpf podczas pieczenia tradycyjnego ciasta czekoladowego zapomniała dodać do niego proszek do pieczenia. Nie zraziła się jednak i upieczone ciasto pokroiła na małe kawałki. Efektem tej „pomyłki” było brownie! :)


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej