Brownie (czyt. bra艂ni) to pochodz膮ce z kuchni ameryka艅skiej mocno czekoladowe ciasto sk艂adaj膮ce si臋 z czekolady (ok. 70%), mas艂a, cukru, jaj oraz niewielkiej ilo艣ci m膮ki. Brownie z bia艂ej czekolady nazywamy blondie. Najpopularniejszym dodatkiem do brownie s膮 orzechy. Upieczone ciasto powinno by膰 wilgotne w 艣rodku z chrupi膮c膮 skorupk膮 na zewn膮trz. Kroi si臋 je na niewielkie porcje, najcz臋艣ciej w formie kwadratów. Pierwsz膮 wzmiank臋 o brownie mo偶na znale藕膰 w ksi膮偶kach kucharskich z 1904 roku. Wed艂ug legendy Mildred Brown Schrumpf podczas pieczenia tradycyjnego ciasta czekoladowego zapomnia艂a doda膰 do niego proszek do pieczenia. Nie zrazi艂a si臋 jednak i upieczone ciasto pokroi艂a na ma艂e kawa艂ki. Efektem tej „pomy艂ki” by艂o brownie! :)
To brownie to czekoladowa to prawdziwa rozkosz馃崼 Wypr贸buj koniecznie ten przepis je偶eli kochasz czekolad臋馃構