1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mąka pełnoziarnista

Mąka pełnoziarnista

Mąka pełnoziarnista w miseczce i dwie bułki

Mąka pełnoziarnista

Mąka pełnoziarnista (potocznie mąka razowa) to mąka z przemiału żyta, pszenicy lub orkiszu, która zawiera zmielone całe ziarno, czyli łuski, jądra i kiełki. Mąka pełnoziarnista cechuje się wysoką wartością odżywczą. Jest bogata w błonnik, który korzystnie wpływa na przemianę materii, witaminy (szczególnie te z grupy B) oraz składniki mineralne. Mąka pełnoziarnista z powodzeniem może być używana w kuchni. Można mieszać ją z innymi rodzajami mąk. Idealnie sprawdza się w przypadku przyrządzania ciastek, ciast, pieczywa, naleśników czy pizzy.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej