1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Mazurek wielkanocny z bakaliami i suszonymi owocami
Mazurek wielkanocny z bakaliami i suszonymi owocami
Zaktualizowano:

Podobnie jak słodką wizytówką Bożego Narodzenia są aromatyczne korzenne pierniki, pierniczki i makowce, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są baby, paschy i udekorowane mazurki! Uwielbiamy domowe świąteczne wypieki, zarówno te w wersji tradycyjnej, jak i nieco nowocześniejszej. Dlatego nawet w dzisiejszym rozpędzonym świecie, trudno nam sobie wyobrazić wielkanocny stół bez charakterystycznego kolorowego mazurka. Wszak, niemal w każdym domu nieodłącznym elementem przygotowywania wypieków jest ich dekorowanie! 😊 W tym artykule znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na mazurki wielkanocne, a także przeczytasz kilka ciekawych faktów o tym wyjątkowym wypieku.

Szukasz przepisu na idealne kruche ciasto, które wykorzystasz jako bazę między innymi do wielkanocnych mazurków? Zerknij tutaj: Kruche ciasto - przepis podstawowy.


Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocne mazurki, które nie tylko będą pięknie prezentowały się na Twoim stole ale przede wszystkim smakowały! Przekonaj się sam!

1. Mazurek kajmakowy 

2. Mazurek dubajski

3. Mazurek wielkanocny

4. Łatwy mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

5. Mazurek czekoladowy z sezamkami

6. Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

7. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

8. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

9. Mazurek czekoladowy

10. Mazurek z mlekiem w proszku


1. Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to ponadczasowy i absolutny „must have” wielkanocnego stołu. Delikatne kruche ciasto, słodki smak kajmaku i mnóstwo bakalii to to klasyka sama w sobie. Prosty i szybki w przygotowaniu, bogato zdobiony i niezwykle atrakcyjny przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Mazurek kajmakowy możesz ozdobić swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami!  


2. Mazurek dubajski

Mazurek dubajski to idealne ciasto, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś totalnie innym, ale nadal typowo świątecznym. W tym przepisie tradycja spotyka się z luksusem, i to w możliwie najsmaczniejszym wydaniu. Wyjątkowo kruche ciasto, warstwa chrupiącego kataifi z pastą pistacjową i czekoladowy ganache - sposób na wyjątkowo udane święta!


3. Mazurek wielkanocny

Tradycyjny mazurek wielkanocny to ciasto, bez którego Święta Wielkanocne nie mają tego samego uroku – to prawdziwy klasyk na polskim stole! 🐣Nie jest trudny do zrobienia – serio, nie potrzebujesz ani dyplomu z cukiernictwa, ani miliona godzin w kuchni. Prawdziwy smaczek dla wielbicieli kajmaku, który w połączeniu z serkiem śmietankowym tworzy idealny duet!


4. Łatwy mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

Prosty w przygotowaniu mazurek orzechowy z karmelem w wersji bez glutenu to kolejny klasyk, który pokochasz. Orzechowy spód, karmelowa masa z waniliową nutą, a wszystko to zwieńczone czekoladą i orzechami sprawi, że nikt się jemu nie oprze. Nadaj wyjątkowy smak mazurkowi zastępując orzechy pekan swoimi ulubionymi!


5. Mazurek czekoladowy z sezamkami

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście to wielkanocny klasyk, który  można go robić na tysiąc sposobów, ale ta wersja ma w sobie coś ekstra. Jeśli lubisz orientalne klimaty, sezamki i wytrawną czekoladę, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę. 🖤 Kruchy spód, aksamitny kajmak i wyrazista masa czekoladowo-sezamkowa tworzą duet (a właściwie trio!) idealny – słodko, lekko gorzko i mega chrupiąco.


6. Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

A gdyby tak wprowadzić trochę wiosennych pastelowych barw na wielkanocny stół? Przygotuj różowy mazurek czekoladowy z pistacjami - delikatne kruche ciasto wypełnione po brzegi czekoladowym ganache, posypane siekanymi pistacjami i oblane... różową polewą! Jak ją przygotować? To proste! Do śmietanki dodaj barwnik spożywczy i białą czekoladę.


7. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

Prawdziwa gratka dla wegan i osób, które z różnych przyczyn rezygnują z jajek i nabiału. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową zachwyca smakiem i nietuzinkowym wyglądem - przypomina eleganckie tarty z najlepszych cukierni! Daktylowo-czekoladowy krem z dodatkiem tahini to strzał w dziesiątkę!


8. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

Wielkanoc bez glutenu? Jasne, że się da – i to pysznie! 💛 Mazurek bezglutenowy z kajmakiem  nie traci na smaku, a sprawdza się idealnie dla wszystkich, którzy unikają pszenicy. Sekret tkwi w dobrze dobranej mieszance mąk – spód musi być kruchy, ale nie rozpadający się, delikatny, ale trzymający formę.

 

A co z nadzieniem? Kajmak w duecie z białą czekoladą to absolutny sztos – słodki, kremowy, ale z odrobiną soli, która robi całą robotę i dodaje charakteru. 


9. Mazurek czekoladowy

Klasyk wśród mazurków, czyli wersja czekoladowa. A co idealnie komponuje się z czekoladowym ganache? Kwaskowate, soczyste wiśnie zamkniętę w pysznym dżemie! Wyjątkowo delikatne kruche ciasto sprawia, że cieżko poprzestać na jednym kawałku. Do dekoracji wykorzystaj czekoladowe mini jajeczka i ozdobną posypkę.


10. Mazurek z mlekiem w proszku

Ten mazurek z mlekiem w proszku to prawdziwy powrót do smaków dzieciństwa! 🐣💛 Chrupiące kruche ciasto i kultowe, mleczne nadzienie to duet, który wcale nie traci na popularności.

 

To przepis nie tylko szybki i niezawodny, ale też pełen nostalgii – idealny, jeśli masz ochotę na coś klasycznego z nutką retro. Mazurek wielkanocny z mlekiem w proszku z pewnością skradnie serca nie tylko fanów tradycyjnych wypieków, ale też wszystkich łasuchów! 🍰✨


Jaki jest tradycyjny mazurek?

Myśląc o mazurku od razu przychodzi Ci na myśl mazurek kajmakowy? To najpopularniejszy wśród mazurków i najbardziej tradycyjny. Jednak rodzajów i sposobów na przygotowanie tego świątecznego wypieku jest całe mnóstwo!

Wspólnym mianownikiem wszystkich mazurków jest ciasto. Bazę tego wielkanocnego wypieku stanowi zazwyczaj ciasto kruche (nieco rzadziej biszkoptowe lub marcepanowe). Tradycyjne mazurki są stosunkowo niskie i osiągają ok. 4 cm wysokości – choć, nie jest to oczywiście regułą!

Wysokość, wysokością ale… liczy się wnętrze 🙂. Mazurki wielkanocne najczęściej przekładane są różnymi smakami marmolad i konfitur, kajmakiem lub masami orzechowymi, a także czekoladowymi. Nieodłącznym dodatkiem wielkanocnego wypieku są bakalie – im więcej, tym lepiej 🙂. Któż nie przepada za wyjątkowym smakiem suszonych śliwek, moreli, rodzynek, czy orzechami lub aromatyczną skórką pomarańczy i rześkim smakiem cytryny, prawda?


Mazurek wielkanocny – co musisz o nim wiedzieć?

Przepis na mazurka wielkanocnego wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Polski, lecz ze wschodu (najprawdopodobniej z Turcji). Mimo to wielu uważa, że nazwa tego wypieku pochodzi od określenia „Mazur”, czyli dawnego mieszkańca Mazowsza. Bez względu na genezę przepisu jedno jest pewne –mazurek zdążył na stałe zadomowić się w naszej tradycji.

Czy wiesz, że mazurki dawniej symbolizowały zakończenie Wielkiego Postu i były pewnego rodzaju nagrodą dla osób, które w trakcie czterdziestodniowego postu nie spożywały pokarmów mięsnych? Wraz z upływem czasu ten obrządek zaczął zanikać i choć mazurek to wypiek, który od zawsze kojarzony jest z okresem Świąt Wielkanocy, a z jego przygotowywaniem wiąże się cały rytuał, dziś tylko nieliczni pamiętają o tej tradycji.


Mazurek jako kolorowa ozdoba wielkanocnego stołu

Przepisów na wielkanocne mazurki jest tyle, ile osób je przygotowujących. Różnią się nie tylko smakiem, kształtem, rozmiarem ale i dekoracjami. Dekorowanie mazurka sprawia nam tyle samo przyjemności, co ozdabianie bożonarodzeniowych pierniczków. Czym najchętniej dekorujemy mazurki wielkanocne?

Jeśli szukasz inspiracji, jak udekorować wielkanocny mazurek, koniecznie zajrzyj po garść inspiracji do naszej porady: Jak udekorować mazurek wielkanocny?

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/mazurki-wielkanocne-najlepsze-przepisy

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej