1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Mazurek wielkanocny z bakaliami i suszonymi owocami
Mazurek wielkanocny z bakaliami i suszonymi owocami
Zaktualizowano:

Podobnie jak słodką wizytówką Bożego Narodzenia są aromatyczne korzenne pierniki, pierniczki i makowce, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są baby, paschy i udekorowane mazurki! Uwielbiamy domowe świąteczne wypieki, zarówno te w wersji tradycyjnej, jak i nieco nowocześniejszej. Dlatego nawet w dzisiejszym rozpędzonym świecie, trudno nam sobie wyobrazić wielkanocny stół bez charakterystycznego kolorowego mazurka. Wszak, niemal w każdym domu nieodłącznym elementem przygotowywania wypieków jest ich dekorowanie! 😊 W tym artykule znajdziesz 10 sprawdzonych przepisów na mazurki wielkanocne, a także przeczytasz kilka ciekawych faktów o tym wyjątkowym wypieku.


Mazurki wielkanocne – 10 najlepszych przepisów

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na wielkanocne mazurki, które nie tylko będą pięknie prezentowały się na Twoim stole ale przede wszystkim smakowały! Przekonaj się sam!

1. Mazurek kajmakowy 

2. Mazurek różany

3. Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami (wegański)

4. Łatwy mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

5. Mazurek z dżemem porzeczkowym i matcha "Superfoods"

6. Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

7. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

8. Mazurek cytrynowy

9. Mazurek czekoladowy

10. Mazurek pomarańczowy


1. Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to ponadczasowy i absolutny „must have” wielkanocnego stołu. Delikatne kruche ciasto, słodki smak kajmaku i mnóstwo bakalii to to klasyka sama w sobie. Prosty i szybki w przygotowaniu, bogato zdobiony i niezwykle atrakcyjny przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Mazurek kajmakowy możesz ozdobić swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami!  


2. Mazurek różany

Ta niebanalna wersja mazurka to prawdziwa gratka dla miłośników różanych smaków. Kruchy spód, konfitura różana, delikatny krem waniliowy na bazie serka mascarpone i wierzch udekorowany płatkami róży sprawi, że ten wypiek nabierze wyjątkowego charakteru, stając się prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu


3. Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami (wegański)

Mazurek z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami to najlepsza propozycja bez konieczności pieczenia dla osób będących na diecie wegańskiej. Kokosowy spód przełożony dżemem porzeczkowym i waniliowym kremem jaglanym na bazie napoju sojowego sprawi, że ta propozycja na stałe wpisze się w Twoje wielkanocne, słodkie menu! Dopełnieniem tego wegańskiego mazurka jest czekoladowa polewa, którą śmiało możesz ozdobić ulubionymi bakaliami.


4. Łatwy mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

Prosty w przygotowaniu mazurek orzechowy z karmelem w wersji bez glutenu to kolejny klasyk, który pokochasz. Orzechowy spód, karmelowa masa z waniliową nutą, a wszystko to zwieńczone czekoladą i orzechami sprawi, że nikt się jemu nie oprze. Nadaj wyjątkowy smak mazurkowi zastępując orzechy pekan swoimi ulubionymi!


5. Mazurek z dżemem porzeczkowym i matchą „Superfoods”

Wielkanocny mazurek z użyciem produktów Superfoods? Dlaczego nie! Poznaj naszą propozycję na wyjątkowy mazurek z matcha i dżemem porzeczkowym. Kruchy spód, nadzienie na bazie herbaty matcha, serka mascarpone i dżemu z czarnej porzeczki sprawi, że wypiek przyciąga wzrok swoim pięknym, wiosennym kolorem.


6. Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

A gdyby tak wprowadzić trochę wiosennych pastelowych barw na wielkanocny stół? Przygotuj różowy mazurek czekoladowy z pistacjami - delikatne kruche ciasto wypełnione po brzegi czekoladowym ganache, posypane siekanymi pistacjami i oblane... różową polewą! Jak ją przygotować? To proste! Do śmietanki dodaj barwnik spożywczy i białą czekoladę.


7. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową

Prawdziwa gratka dla wegan i osób, które z różnych przyczyn rezygnują z jajek i nabiału. Mazurek daktylowy z czekoladą i pastą sezamową zachwyca smakiem i nietuzinkowym wyglądem - przypomina eleganckie tarty z najlepszych cukierni! Daktylowo-czekoladowy krem z dodatkiem tahini to strzał w dziesiątkę!


8. Mazurek cytrynowy

Jeśli nie przepadasz za czekoladą, karmelem czy kajmakiem, i zdecydowanie owocowe smaki bardziej trafiają w Twoje gusta, sięgnij po przepis na mazurek cytrynowy. Rześki, kwaskowaty smak cytrusów w połączeniu z białą czekoladą z pewnością znajdzie wielu entuzjastów i szybko zniknie z wielkanocnego stołu.


9. Mazurek czekoladowy

Klasyk wśród mazurków, czyli wersja czekoladowa. A co idealnie komponuje się z czekoladowym ganache? Kwaskowate, soczyste wiśnie zamkniętę w pysznym dżemie! Wyjątkowo delikatne kruche ciasto sprawia, że cieżko poprzestać na jednym kawałku. Do dekoracji wykorzystaj czekoladowe mini jajeczka i ozdobną posypkę.


10. Mazurek pomarańczowy

Jeśli duet pomarańczy z czekoladą to dla Ciebie idealne połączenie, mazurek pomarańczowy na pewno Cię zachwyci. Na kruchym spodzie znajdziesz domowej roboty konfiturę z pomarańczy o wyjątkowym smaku i aromacie. Dekoracje z ciemnej czekolady i czekoladowych motylków świetnie komponują się z tą wersją mazurka. Czasami warto odejść od klasyki i sięgnąć po nowe, nieznane dotąd smaki!


Jaki jest tradycyjny mazurek?

Myśląc o mazurku od razu przychodzi Ci na myśl mazurek kajmakowy? To najpopularniejszy wśród mazurków i najbardziej tradycyjny. Jednak rodzajów i sposobów na przygotowanie tego świątecznego wypieku jest całe mnóstwo!

Wspólnym mianownikiem wszystkich mazurków jest ciasto. Bazę tego wielkanocnego wypieku stanowi zazwyczaj ciasto kruche (nieco rzadziej biszkoptowe lub marcepanowe). Tradycyjne mazurki są stosunkowo niskie i osiągają ok. 4 cm wysokości – choć, nie jest to oczywiście regułą!

Wysokość, wysokością ale… liczy się wnętrze 🙂. Mazurki wielkanocne najczęściej przekładane są różnymi smakami marmolad i konfitur, kajmakiem lub masami orzechowymi, a także czekoladowymi. Nieodłącznym dodatkiem wielkanocnego wypieku są bakalie – im więcej, tym lepiej 🙂. Któż nie przepada za wyjątkowym smakiem suszonych śliwek, moreli, rodzynek, czy orzechami lub aromatyczną skórką pomarańczy i rześkim smakiem cytryny, prawda?


Mazurek wielkanocny – co musisz o nim wiedzieć?

Przepis na mazurka wielkanocnego wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Polski, lecz ze wschodu (najprawdopodobniej z Turcji). Mimo to wielu uważa, że nazwa tego wypieku pochodzi od określenia „Mazur”, czyli dawnego mieszkańca Mazowsza. Bez względu na genezę przepisu jedno jest pewne –mazurek zdążył na stałe zadomowić się w naszej tradycji.

Czy wiesz, że mazurki dawniej symbolizowały zakończenie Wielkiego Postu i były pewnego rodzaju nagrodą dla osób, które w trakcie czterdziestodniowego postu nie spożywały pokarmów mięsnych? Wraz z upływem czasu ten obrządek zaczął zanikać i choć mazurek to wypiek, który od zawsze kojarzony jest z okresem Świąt Wielkanocy, a z jego przygotowywaniem wiąże się cały rytuał, dziś tylko nieliczni pamiętają o tej tradycji.


Mazurek jako kolorowa ozdoba wielkanocnego stołu

Przepisów na wielkanocne mazurki jest tyle, ile osób je przygotowujących. Różnią się nie tylko smakiem, kształtem, rozmiarem ale i dekoracjami. Dekorowanie mazurka sprawia nam tyle samo przyjemności, co ozdabianie bożonarodzeniowych pierniczków. Czym najchętniej dekorujemy mazurki wielkanocne?

Chętnie sięgamy po owoce- zarówno te suszone, jak i kandyzowane, ulubione orzechy, czy kremy oraz polewy. W tym szczególnym okresie poszukujemy również kolorowych dekoracji, które podkreślają wyjątkowy charakter świąt. Pisaki cukrowedekoracje z opłatkakolorowe posypki i lukry gotowe od lat stanowią świąteczny niezbędnik do dekorowania mazurków, serników i bab. Nic w tym dziwnego, bowiem w wielu domach mazurek pełni szczególną rolę na wielkanocnym stole.  

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/mazurki-wielkanocne-najlepsze-przepisy

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej