1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Czekolada

Czekolada

Kostki czekolady białej, mlecznej, gorzkiej i ruby.

Czekolada

Czekolada to wyrób cukierniczy produkowany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego i nie mniej niż 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej.

W celu uzyskania miazgi kakaowej i tłuszczu kakaowego, ziarna kakaowca poddaje się fermentacji, suszy i rozdrabnia. Kolejnym krokiem jest konszowanie. Ostatnim etapem jest przelanie płynnej czekolady do wybranych form.

Czekolada jest produkowana w wielu rodzajach: gorzka, mleczna, deserowa, biała, ruby, bąbelkowa, czy nadziewana. Ze względu na swoje walory smakowe i wartość odżywczą czekolada jest w czołówce wyrobów cukierniczych.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej