1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. K
  4. Kakao

Kakao

Kakao w szklanej miseczce

Kakao

Kakao jest otrzymywane z oczyszczonych i prażonych, a następnie tłoczonych, mielonych i schładzanych ziaren kakaowych. W zależności od rodzaju ziaren, może mieć kolor od jasnobrązowego przez czerwono-brązowy, aż do czarnego. Kakao zawiera substancje, które korzystnie wpływają na produkcję endorfin. Obecnie na rynku jest również dostępne kakao surowe, które wytwarza się z nieprażonych ziaren kakaowych, tłoczonych na zimno. Kakao może być wykorzystywane jako dodatek do wypieków, deserów, lodów, likierów i napojów.

Sprawdź nasze przepisy:

 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej