1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak przygotować pyszne ciasta ze śliwkami? Garść praktycznych wskazówek

Jak przygotować pyszne ciasta ze śliwkami? Garść praktycznych wskazówek

Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto go w pełni wykorzystać i przygotować pyszne kompoty, dżemy oraz ciasta właśnie ze śliwkami w roli głównej. Owoce te są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe – zawierają błonnik, który na długo zapewnia uczucie sytości, a także m.in. witaminę C, K i B6. Jak przygotować pyszne ciasta ze śliwkami w sam raz do popołudniowej kawy, na letni podwieczorek w ogrodzie czy imprezę rodzinną? Kilka praktycznych wskazówek znajdziesz w tym artykule!


W tym poradniku przeczytasz o:

  1. Ciasta ze śliwkami – jakie owoce będą najlepsze?
  2. Ciasta ze śliwkami i kruszonką oraz inne wypieki
  3. Pyszne ciasto ze śliwkami w formie polewy
  4. Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

1. Ciasta ze śliwkami – jakie owoce będą najlepsze?

Choć można je mrozić, zamknąć w butelkach w postaci nalewek lub w słoikach np. w formie dżemów, nic nie zastąpi smaku słodkich i soczystych śliwek zerwanych z drzewa w środku sezonu. W Polsce sezon na nie trwa od lipca do września, choć często dojrzałe owoce można zbierać jeszcze na początku ciepłej i słonecznej jesieni – w październiku.

  • Czy wiesz, że…

    śliwki to owoce, które znane były już najprawdopodobniej w neolicie? To bez wątpienia jedne z najdłużej uprawianych owoców w historii ludzkości. Co więcej, śliwki uprawia się na wszystkich kontynentach - poza Antarktydą.


Jakie owoce wybrać do ciasta ze śliwkami?

Najlepiej sprawdzą się dojrzałe, słodkie a jednocześnie dość twarde węgierki, które:

  • nie rozpadną się w trakcie pieczenia;
  • mają piękny, ciemnofioletowy kolor, który pięknie prezentuje się na każdym cieście;
  • po upieczeniu, roztoczą w całym domu wspaniały aromat.

2. Ciasta ze śliwkami i kruszonką oraz inne wypieki

Słodkie, soczyste i jędrne śliwki to świetny dodatek do rozmaitych wypieków. Późnym latem możesz przygotować niezwykle smaczny obiad w postaci knedli ze śliwkami serwowanych z kwaśną śmietaną, cukrem i wanilią. Nie brakuje również typowo deserowych propozycji ze śliwką w roli głównej:

 


3. Pyszne ciasto ze śliwkami w formie polewy

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz zaserwować swoim gościom ciasto ze śliwkami, w którym owoce będą głównym składnikiem… polewy. Aby ją przygotować, wystarczy, że słodkie węgierki dokładnie umyjesz, usuniesz z nich pestki, a następnie podsmażysz na patelni jak powidła. Przestudzoną masę wykorzystaj jako polewę do babki drożdżowej lub sernika.

  • Przepis na sernik na zimno z musem ze śliwek.

    Cynamonowy sernik na zimno z musem ze śliwek - Wszystkiego Słodkiego
  • Wskazówka

    Jeśli masz ochotę zaskoczyć swoich gości niebanalną wersją ciasta drożdżowego ze śliwkami, przygotuj dla nich odrywane bułeczki z tymi pysznymi owocami! To świetny pomysł na słodką przekąskę do porannej kawy, a także na smaczny poobiedni deser.

    Odrywane bułeczki ze śliwkami na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego

4. Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Jednym z najchętniej przygotowywanych wypieków w okresie późnego lata jest puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami. O tym, jak upiec idealne ciasto drożdżowe przeczytasz w innym naszym artykule, natomiast to, o czym warto pamiętać, decydując się na taki wypiek to:

  • jakość owoców – to właśnie w nich tkwi sekret udanego ciasta. Wybierz węgierki – powinny być dość twarde, jędrne, a jednocześnie słodkie i dojrzałe. Jeśli chcesz mieć pewność co do jakości śliwek, najlepiej kup je na lokalnym targu, gdzie trafiają dzięki sadownikom, którzy przez długie miesiące dbają i starannie pielęgnują drzewka owocowe;
  • metoda krojenia i układania śliwek - jak układać śliwki na cieście drożdżowym? Nie ma jednej dobrej metody. Rób to tak, jak tylko masz ochotę – zaufaj swojej kreatywności. Owoce przekrój na połówki - wzdłuż lub w poprzek – wtedy więcej zmieści się ich na cieście. Pamiętaj jedynie, by układać je skórką do dołu. Niektórzy kroją śliwki także na ćwiartki i układają dowolnie;
  • temperatura składników – kluczem do udanego ciasta drożdżowego jest pokojowa temperatura składników. Jajka, masło czy inne składniki warto więc wyjąć z lodówki na około 3 godziny przed wyrabianiem ciasta;
  • czas wyrabiania ciasta – nie spiesz się. Bez względu na to czy będziesz wyrabiać ciasto ręcznie czy przy pomocy robota kuchennego, rób to długo i powoli, co będzie korzystne dla struktury ciasta;
Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-pyszne-ciasta-ze-sliwkami-garsc-praktycznych-wskazowek

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej