1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. P
  4. Pączki

Pączki

Lukrowany pączek na talerzyku.

Pączki

Pączki to małe, okrągłe, lekko spłaszczone drożdżowe wypieki, smażone w głębokim tłuszczu. Często są nadziewane np. dżemem, konfiturą lub marmoladą. Gotowe złotobrązowe wypieki posypuje się cukrem pudrem lub oblewa lukrem. Aby ciasto nie nasiąkało tłuszczem dodaje się do niego wysokoprocentowy alkohol, np. spirytus lub wódkę.

W Polsce pączki pojawiły się w XIII wieku i mocno zakorzeniły się w naszej kulturze. Teraz są symbolem Tłustego Czwartku i tego dnia jada się ich niezliczoną ilość. W zależności od kraju pączki mogą przyjmować różne formy, np. amerykańskie donuty to pączki z dziurką na środku, a włoskie bombolini to pączki nadziewane od góry.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej