1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Miód

Miód

Miód cieknący z nabieraka do miseczki.

Miód

Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Może być płynny, półpłynny lub skrystalizowany. Przy czym krystalizacja miodu jest procesem naturalnym i nie świadczy o jego gorszej jakości. W zależności od rodzaju miód może mieć zabarwienie od jasnokremowego do brązowo-brunatnego. Może powstać z nektaru lub spadzi. Z tego względu miody można podzielić na nektarowe (miód z nektaru roślinnego), spadziowe (miód uzyskany głównie z wydalin owadów (mszyc i czerwców) wysysających żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin). Jego spożywanie poprawia samopoczucie i zwiększa odporność organizmu. Aby nie utracić właściwości prozdrowotnych miodu najlepiej spożywać go bez stosowania obróbki termicznej. Miód jest częstym dodatkiem do śniadań, ciastek, koktajli, kutii i ciast piernikowych.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej