Wanilia to pochodząca z Meksyku przyprawa o ciemnobrązowych, smukłych, lekko pofałdowanych strąkach, w środku których znajdują się drobne nasiona, pokryte aromatycznym olejem. Obecnie uprawiana jest również na Madagaskarze, Sri Lance i Indonezji. Wanilia rośnie na winorośli, której kwiaty (storczyki) otwierają się samoistnie tylko jeden dzień w roku. Natomiast każdego dnia plantatorzy wanilii otwierają kwiaty i zapylają je ręcznie. Owoce są zbierane przed dojrzewaniem, gdy są zielone i bezwonne. Następnie poddane są długiemu procesowi fermentacji. Pozwala to na wykształcenie charakterystycznego dla wanilii aromatu, słodyczy i ciemnej barwy. Najpopularniejsze gatunki wanilii to: wanilia meksykańska, burbońska i mauretańska. Wanilia jest bardzo szlachetnym dodatkiem i ma wprost nieograniczone zastosowanie w kuchni. Idealnie pasuje do delikatnych kremów, budyniów, czekolady, napojów, sosów oraz przetworów z owoców czy kremów ze śmietanki i jaj jak np. crème brûlée, crème patissiere, w których jej smak jest dominujący.
W tej chwili wanilia jest zaliczona do jednych z najdroższych przypraw na świecie.
Proste i mięciutkie babeczki waniliowe bez mleka i jajek? Koniecznie wypróbuj, a ten przepis już na zawsze pozostanie Twoim ulubionym!😋